PORTRETT: BØRSA

 

Børsa1Klokken er slagen fem og jeg befinner meg i kjelleretasjen til femte gardekompanis brakker. En musikkgardist er vennlig nok til å vise meg veien gjennom et par dører og inntil en gang, der jeg blir møtt av to medsoldater ventende utenfor den berømte «børsa». Disse gardistene er intet mindre enn troppens egne børsemakere, eller kolbesnekkere som de også blir kalt, gardist Jensen og gardist Haugen. Vi blir sittende og snakke litt om tjenesten mens vi venter på at IB (inspiserende befal) skal komme og låse opp døra til børsemakerverkstedet. Dette, forklarer de, er en vanlig del av kolbesnekkerprosessen. Det er ikke så lenge før IB kommer og låser opp for oss, og vi går inn på «børsa» en etter en med hver sin markante holt (ettersom det er holteplikt på «Børsa»).

Jeg blir kommer inn i et koselig lite verksted, prydet med diverse snekkerverktøy og en fin samling M1 Garand-kolber i tak, vegger og på bord.

Børsa2Mens jeg klargjør til intervjuet går gutta rett i gang med skrutrekkere og pussepapir, og det er ikke før jeg har rukket å finne frem notatblokka at også tredjemann, Gardist Hansen, har kommet inn i rommet.

Mikrofonen er på, og kolbesnekkerne har ingenting imot å svare på noen spørsmål mens de pusser og skrur på kolbene sine:

Først og fremst så kan dere jo forklare hva en kolbesnekker er for noe

«En kolbesnekker eller børsemaker er hovedsaklig en som fikser alt som har med garanden å gjøre», forklarer Gardist Haugen. «Mest da kolben, der av navnet «kolbesnekker», men har folk problemer med små våpentekniske ting så kan vi også fikse på det. Men hovedsakelig så er det en som fikser kolber, enkelt og greit.»

Hva mer innebærer rollen deres?

«Utenom hovedoppgaven vår som er å fikse kolber, så har børsemakeren ansvar for å pakke med og passe på at troppen får sendt med seg våpen på oppdrag i inn- og utland, samt annet utstyr til å fikse våpen på reise.»

Hvordan har rollen som børsemaker hatt en innvirkning på den daglige tjenesten?

«Nei, det er jo en jobb som må gjøres, og når nye element skal læres inn i drillen, som for eksempel kast, så er det gjerne en del som går adundas, og da må man være beredt på å forlate trening for å fikse noe dersom det skulle være akutt. Men, det har ingen innvirkning på tjenesten sånn sett.»

«Når det er sagt så har vi jo ikke kjent så mye på det enda. Jeg kan se for meg at det fort kan bli mye styr når vi skal på utenlandsreise», tilføyer Jensen.

Haugen nikker seg enig; «Ja det er nok sant, men per dags dato er det ikke noe problem. Det er fint arbeid.»

Børsa3 Så hva var det egentlig som fikk dere til å søke til stillingen?

«Visekorporal», ler Jensen og pusser videre på en av de mange kolbene på benken foran seg.

«Jeg hadde lyst fordi jeg har litt spesiell interesse for våpen og det våpentekniske. Også liker jeg å ha litt å pusle med», forteller Haugen.

«For min del så så jeg fremover på tiden og tenkte at jeg ville være på leir nesten hver helg og ville nok ha en del dødtid, så jeg tenkte at jeg likså godt kunne gjøre nytte av meg. Så ser jeg også på det å pusle på ting som litt kos.»

Gutta legger også til at det er en fin avkobling fra resten av tjenesten.

Børsa4Har dere en topp 3-liste over de beste tingene med å jobbe som kolbesnekker?

«Vi får et lite område for oss selv.»

«Vi får gjort oss til nytte.»

«Vi har brusmaskin utenfor døren.»

Hva med topp 3-ulemper?

«Vi er sunne og drikker ikke brus, og har dermed ikke bruk for brusmaskinen utenfor døren.»

«Når vi får ting som er vanskeligere å fikse enn vanlig.»

«Når folk kommer med småproblemer som egentlig ikke trengs å tas med til oss. Sånt som lett kan fiksest med litt gaffateip.»

Hva er de beste grunnene til at noen, for eksempel i neste års kontigent burde søke til stillingen som kolbesnekker?

«Man får noe å pusle med, også gir det en fin godfølelse å gjøre en god jobb som er til nytte for andre. I tillegg så vil Børsemakeren mest sannsynlig bli visekorporal dersom han gjør en god jobb.»

Børsa5Jeg takker for meg og tar avskjed med børsa for denne gang, og mens jeg går tilbake til min vanlige tjeneste fortsetter gutta å stå på med arbeidet sitt, og sørger for at drilltroppens trenings- og paradegevær fortsetter å holdes i god stand.

– Gardist Eikrem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s