Ofte stilte spørsmål

Vi får mange spørsmål fra ivrige søkere til musikk og drill, foreldre og interesserte. Her skal vi prøve å svare på noen av de vanligste vi får.

Har du andre spørsmål? Send dem inn som en kommentar til denne siden, så legger vi spørsmålet og det beste svaret vi kan komme med sammen med de andre.

Når må jeg søke? Du kan søke om prøvespill fra 1. mai året før du ønsker innrykk frem til 1. mai det året du evt rykker inn. Korpset blir satt i mai og har innrykk i september. Merk at om du søker etter 1. april må du prøvespilles i Oslo eller på NM i Trondheim.

For drill kan man søke på forsvarets nettsider og søke når man kommer til rekruttskolen. På rekruttskolen blir det holdt foredrag og intervjuer.

Er jeg god nok? Ja, du er god nok til å søke om prøvespill! Vi kommer til å høre alle søkere som blir sendt videre til oss fra sesjon. På prøvespillet vil vi ikke bare høre etter nivå, men også potensiale. Dirigentene våre har arbeidet med militærmusikk siden starten av 80-tallet. De vil kunne gi deg hjelp og råd, slik at du møter på innrykk mest mulig forberedt. La ikke usikkerheten din hindre deg i å ta sjansen!

Spiller man bare marsjer? Absolutt ikke! Avhengig av instrument og korps vil man bli utfordret på mange fronter. Dirigentene våre elsker å spille på alle mulighetene en så stor besetning gir. Marsjer er selvsagt en del av vårt repertoar,  men du skal innom popmusikk, klassisk musikk, seremoniell, egenkomponert, storband, ensembler, solostykker osv. Listen er lang og varierer fra år til år og påvirkes selvsagt av musikerne.

Hvor lenge varer førstegangstjenesten? Tjenesten varer fra september til september for hovedkontingenten i Musikktropp. De fire hornblåserne i signalkorpset som blir tatt inn som overlappere i januar tjenestegjør frem til julepermisjonen starter.

For Drilltroppen varer førstegangstjenesten fra oktober til oktober. Det er ikke normalt overlappere i Drilltroppen, men det kan hende at vi tar det inn.

Mister jeg et skoleår? Som hovedregel legger vi til rette for at alle kan starte på videre utdanning etter sommeren det året man dimitterer. Tjenesten i 3. gardekompani er fra september (oktober) til september, men man kan søke permisjon for obligatoriske dager og flytting til utdanningssted. Vi understreker likevel at Forsvarets behov er styrende. Man er inne for å gjennomføre sin grunnlovfestede plikt og må forvente at oppstarten studiene blir tyngre enn for andre studenter. Dette har løst seg for tusenvis av studenter som har vært inne hos oss. I skrivende stund kjenner vi ikke til noen som har blitt nektet å starte høyere utdanning grunnet førstegangstjenesten hos oss. Det ville uansett vært ødeleggende for rekrutteringen vår. Merk: Det vil ikke bli gitt fri fra tjeneste til «kjekt å ha» dager som UKA eller lignende.

Hvor blir jeg prøvespilt? Vi prøvespiller alle fra Østlandet i Oslo. Resterende blir prøvespilt ifm NM eller prøvespillturnéen vår i april. Vanlige stopp er Bergen, Stavanger, Trondheim, Kristiansand og muligens en av byene i Nord-Norge. Kandidater fra nordre Nordland, Troms og Finnmark vil vanligvis bli kalt inn til Oslo av økonomiske årsaker. Forsvaret dekker alle utgifter ifm reise.

Hvordan kommer jeg meg til prøvespill? Staten dekker billigste reisemåte med kollektiv. Dette gjelder tog, buss, bane og båt. Har man behov for fly eller å nytte privatbil ber vi deg ta forbindelse med oss per epost umiddelbart etter mottatt innkalling til prøvespill.

Jeg er i utlandet. Kan jeg prøvespille? Vi vil selvsagt helst høre deg live og vil søke å tilpasse prøvespillet til en periode du er hjemme i Norge. Om dette ikke er mulig vil vi tilrettelegge for prøvespill per video. Ta forbindelse med oss per epost om du har behov for tilpassinger.

Er det mange på prøvespill? Dette er et av de vanligste spørsmålene. Svaret er ja, det er mange på prøvespill, men Musikktroppen er jo stor, så vi må ha mange på prøvespill. Man får ofte et nytt spørsmål når man svarer dette. «Er det mange som prøvespiller på mitt instrument?». Svaret på det er vanskelig å gi. Det varierer fra år til år og følger utviklingen i korps-Norge. Det endelige svaret vi ønsker å gi er: Vi skulle gjerne hørt  flere i alle grupper. Vi vil ha de beste. Ta sjansen. Søk!

Må jeg gjennom sesjon del 2 for å bli prøvespilt? Som hovedregel ønsker vi at man skal være gjennom sesjon del 2 før prøvespill. Det kan likevel være mange ytre påvirkninger. Noen blir ikke kalt inn til sesjon del 2 grunnet besvarelser i sesjon del 1. Dette overstyres ofte når man søker musikktroppen. Da vil man, så sant det ikke er vanskeliggjørende omstendigheter, bli kalt inn til sesjon del 2 slik at man kommer gjennom dette før prøvespill. Noen ganger har ikke sesjonskontorene kapasitet i perioden før du skal prøvespille. Da blir det sesjon del 2 etter prøvespill. Uansett: Har du fått en innkalling til prøvespill er du velkommen til å møte enten med eller uten godkjent sesjon del 2.

Hvor langt bør selvvalgt stykke være? Det trenger ikke være langt. 2-3 minutter er godt nok.

Kan jeg bytte selvvalgt stykke? Selvsagt kan du det. Ta med deg noter på det stykket du ønsker å spille. Dirigenten setter seg raskt inn i materialet du legger frem.

Hvor skal dere reise til neste år? Forsvaret foretar seg kun noe etter grundige gode beslutningsprosesser. Det gjelder også oss. Utfordringen er at slike prosesser kan ta tid og kan i tillegg påvirkes av internasjonal politikk, hendelser, festivaler, toppmøter, arrangementer på Slottet, statsbesøk og økonomi. Vanligvis vet vi helt sikkert hvor vi skal i november kalenderåret før vi reiser, men det kan variere.

Er det lange dager? Ja, det er lange dager. Både hos oss og hos alle andre avdelinger med vernepliktige. Gardister i 3. gardekompani starter sin tjeneste klokken 06:00 og avslutter for kvelden klokken 20:00. I løpet av dagen er det morgenstell, vask, oppstillinger, musikkøvelse, gruppeprøver, fysisk forstring, marsjering, egenøving, vedlikehold og selvsagt frokost, lunsj og middag. Klokken 20:00 serveres kveldsmat og man går til sengs klokken 22:00.

Får man mye fri? Som hovedregel er det fri i helgene. Det vil selvsagt variere. Ofte må konserter og drilloppvisninger legges i helgene for at publikum skal kunne komme og se og høre oss. I tillegg kommer permisjonsdager. Man har 7 gratis hjemreiser (8 hvis man kommer fra Nordland, Troms og Finnmark). Disse legges normalt i tilknytning til jul, påske og fellesferien. De resterende blir plassert ut av kompanisjef iht oppdragsplan og belastning

Bor jenter og gutter sammen? Kvinner og menn har nå de samme rettighetene og pliktene ifm militær tjeneste. Lenge før det ble allmenn verneplikt for kvinner gjorde de sitt inntog i Gardemusikken. Det har ikke vært annet enn en velsignelse. Nå kan vi velge mellom de beste av de beste uten å bry oss om kjønn. I skrivende stund (januar 2019) er over halvparten av musikkgardistene kvinner. Noe vi er stolt av! Jenter og gutter bor sammen på samme soverom i køyesenger. Etter store investeringer gjort av Forsvarsbygg er det nå individuelle avlukker på både dusj og WC som fjerner de tidligere utfordringene med mer åpne løsninger.

Går Musikktroppen vakt foran Slottet? Ja og nei. Vi er ikke de som står med våpen foran forporten på Det kongelige slott. Men hver dag går en gardist fra Signalkorpset vakt som hornblåser sammen med vaktgardistene. Den er ansvarlig for å blåse de signalene som skal til for at det seremonielle rundt kongevakten skal gå i orden.

Må man klippe håret? 3. gardekompani har strenge krav til likhet og hygiene. Menn klipper seg med KP3-cutten (9-12mm på toppen og 0mm på siden) hver eneste søndag. Man klipper hverandre. Kvinner setter opp håret i en knute bak på hodet daglig. Har man kort hår som kvinne bør man starte tidlig med å legge an til langt, dette gjør håroppsettet lettere.

Hvor mange skal inn på hvert instrument? Besetningen varierer mellom kontigentene. Antallet blir avgjort ut i fra hva som er nødvendig etter prøvespillene, eller hva dirigentene ønsker. Vedlagt ligger en stemmefordeling av hva vi ønsker.

Stemmefordeling

Hvor finner jeg treningsprogrammet? Treningsprogrammet ligger under «Søk musikktropp» på hjemmesiden vår. Trykk på linken for å laste ned PDF-filen med programmet.

Må jeg ha med eget instrument? Nei, vi besørger deg med minimum to instrument- et til marsj og et til konsert. Du må gjerne ta med eget, men dette vil ikke bli reparert eller erstattet ved skade eller tap.

Må jeg ta med eget munnstykke? Nei, du må ikke, men vi anbefaler det. Det vil ta tid før alle musikere får nye munnstykker fra våre leverandører. I mellomtiden er det greit å spille på eget.

Kan man 18 måneders førstegangstjeneste? Ja, i 3. gardekompani er det mulig å få 18 måneders tjeneste. Dette forbeholdes noen få de beste soldatene og er utelukkende basert på frivillighet.