Om

Hans Majestet Kongens Gardes 3. Gardekompani
Hans Majestet 3. Gardekompani er en seremoniell enhet som fungerer ikke bare som Gardens, men også forsvarets og Norges ansikt utad. Kompaniet opptrer og presterer i både inn- og utland og er verdensledende innenfor militær eksersis. Vi består av tre tropper; drilltropp, musikktropp og en kompanistab.

20172101ewd-179-t5885f956-m1200-x66c18791

3. gardekompani samarbeider også på konserter

Musikktroppen
Musikktroppen er den troppen folk flest forbinder med Garden. Musikkgardistene deltar mye på konserter, drilloppvisninger og parader i inn- og utland. Troppen består av ca 80 vernepliktige menn og kvinner. Et år i Hans Majestet Kongens Gardes 3. gardekompani er et helt spesiell. I musikktropp er rekruttperioden en måned med mye sluttet orden og musikkøvelser hver dag. Deretter følger konsertsesongen i starten av desember, etter fullført debutkonsert. På nyåret gjennomfører vi vår store festkonsert i Oslo konserthus. Sesongen varer til drillsesongen starter i månedsskifte mars/april. Drillsesongen blir markert ved Lillehammerreveljen, og varer til dimisjon i september. Under denne sesongen reiser kompaniet mye i både inn- og utland og viser frem musikk- og drillprogrammet. For mange av musikkgardistene er de store militærtattooene noe de husker for resten av livet.

050817_EWD-27

Signalkorpset under den kjente Oladrillen

Drilltroppen
Drilltroppen er en parade- og oppvisningsavdeling. Troppen består hvert år av ca 40 vernepliktige som utover tjenesten blir eksperter på militær eksersis både med og uten musikk. I drilltroppen er året litt annerledes enn hos musikktroppen. Søkere går gjennom et intervju og fysiske tester. De som anses å være gode nok blir tatt inn i aspiranttroppen på Huseby, hvor det så føler en to måneders lang seleksjonsprosess, for å plukke ut de beste av de beste. Når drilltroppen er satt, starter utdanningen for alvor med fokus på eksersis, marsjering og drill. De er ikke med i konsertsesongen, men starter på nyåret med å lære inn drillprogrammet sammen med musikktroppen. Perioden avsluttes med gardesjefens evaluering av årets drillprogram. Så følger drillsesongen med seremonioppdrag, gatedrill på 17. mai og militærtattooer både her hjemme og i utlandet.

5N3T2294

Drilltroppen under det såkalte midtpartiet

Stab
Kompanistaben i 3. gardekompani fungerer som et støtteapparat til befal. Troppen består av 3-4 vernepliktige soldater som til enhver tid hjelper både befal og resten av kompaniet for å få ting til å gå i orden. Sammen med resten av kompaniet er staben med på oppdrag i inn- og utland hvor de står på stand, svarer på spørsmål fra publikum, samtidig som de støtter oppom befal. For å bli stabsgardist, må du ønske deg til garden på sesjon del 2. Deretter på Terningmoen vil man få informasjon om de forskjellige stillingene i hele kontigenten. Kompanistaben har inntak to ganger i året. Kommer du på riktig inntak, kan du søke deg til kp3-stab, hvor det blir gjort intervju for å finne den riktige kandidaten. Stillingene man kan søke seg til er kompanisoldat, administrasjonsassistent, kompaniassistent, kommunikasjonsassistent og materiellassistent.

Fra venstre: gardist Rauø, gardist Berg, gardist Algerøy og ledende menig Finpå.