17. mai med Kp3

Torsdag morgen, 17.mai våknet gardeleiren på Huseby til tusen regndråper, trippende mot kubetakene. Tunge regnskyer dekket hele Oslo by og vi måtte til slutt innse at den ultimate, solrike 17.mai-dagen vi hadde sett frem til så lenge, ikke ville bli noe annet enn grå og våt. Men oppdragene sto allikevel i kø.

Vi startet dagen tidligere enn vanlig og lastet opp til avreise kvart over sju. Da bar det ned til 7. juni-plassen som er den store, åpne plassen i Henrik Ibsens gate, parallelt med Slottet. Her står det en stor statue av Kong Haakon VII. Det ble kransnedleggelse og diktopplesing med både stortingspresident Dag Terje Andersen og ordfører Fabian Stang til stede. Regndråpene falt tungt i nakke og hattebrem, på treblåsinstrumenter og garander. Etter denne seremonien reiste vi videre til Margaretakyrkan like ved Regjeringskvartalet og det Deichmanske bibliotek. Dette er en gammel kirkegård der oberst Samuel Andreas Krebs ligger gravlagt. Her ble det også kransnedleggelse og tale.

Tiden hadde kommet for et av dagens store høydepunkter: sjarmøretappen. Musikktroppen og drilltroppen marsjerte fra Margaretakyrkan, over Youngstorget og inn mot Karl Johans gate. Mange bunadkledde hadde møtt opp for å følge oss på veien. Samtidig hadde regnet endelig gitt seg, skylaget hadde lettet og sola tittet fram. Det var i ferd med å bli den 17. mai-dagen vi hadde håpet på. Norske flagg vaiet i vinden, vi hørte hurrarop og ellevill jubel. Hans Majestet Kongens Gardes tredje gardekompani rundet hjørnet ved Oslo domkirke og opp i Karl Johans gate. Da vi kom over Egertorget nådde denne førstegangstjenesten nye høyder. Etter en kortere holdt ved Grand Hotell stoppet vi ved Universitetet klare for gatedrill på direktesendt TV. Her fikk flere av de kvinnelige blant publikum danse med hver sin drillgardist. Noe som helt sikkert ble et høydepunkt for mange. Etter endt gatedrill fortsatte vi videre ned over rådhusplassen og opp til Akershus festning. Vi spiste lunsj og ventet på vår tur i barnetoget, hørte på de 21 kanonskuddene og kjente på sommerfuglene i magen.

Barnetoget var et kapittel for seg selv. I strålende solskinn marsjerte vi opp Karl Johans gate med ellevilt jubel på begge sider, sola i ryggen og svaiende norske flagg. Det var en kjempeopplevelse. I de sekundene vi spilte ”Gud signe vårt dyre fedreland” på direktesendt TV og foran kongefamilien sto tiden stille i noen øyeblikk. Vi avsluttet dermed barnetoget i Oslo og reiste mot leir igjen for å starte klargjøring til drilloppvisning kl 16:30. Det virket som om halve Oslo hadde funnet veien hit, noe som selvfølgelig er veldig artig å se. Alt lå til rette for en bra drilloppvisning og en god måte og avslutte dagen på. Dette var en 17.mai som har gitt minner for livet og for de fleste var det også den eneste muligheten til å marsjere opp Karl Johans gate i et så stort folkehav. Det var fantastisk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s