En dag i Birte’s sko.

I tet for musikktroppen er troppskommandøren. En nøkkelstilling i troppen, besatt av en designert vernepliktig som jobber tettere på befal enn andre soldater. Troppskommansøren sørger for at soldater stiller i lik bekledning, på tid og at informasjonsflyten mellom befal og soldater går så smidig som mulig.

Fungerende troppskommandør heter Birte Bryne. Hun er fra Sandnes, og startet sin karriere som musiker akkurat her. I en alder av åtte tok hun prøvende sine første toner på en euphonium, men byttet etterhvert til eb tuba. Et valg som siden skulle føre henne til Husebys porter og inn i Gardemusikkens rekker.

Bryne
Ledende menig Birte Bryne, på oppdrag på Risørs torg Foto: Ledende menig Berg

For mange i 3.gardekompani endte søndag den 24. juni opp i et temmelig sent rosignal. Dette hadde ingen effekt på reveljen, som kom like nådeløs som alltid klokken 06:00. Trøtte tryner stirret tilbake fra speil over hele brakken, da skjeggvekst ble fjernet og hår satt opp. Dagens første opptur kom i form av at det er søndag, og søndag på norske militærleirer betyr at messen varter mannskapet opp med litt ekstra. Få ting hjelper dagen i gang som en vaffel, litt roastbeef og to kopper med kaffe.

Etter å ha blitt skjemt bort i messen og samlet troppen til giv akt, ble en klargjort musikktropp overlatt fra Birte til Sersjant Solvang. Troppen fikk så en rask føring om dagen i vente, etterfulgt av en last opp. De tre bussene fyltes kjapt, og dagens oppdrag var iverksatt. Turen til Risør tok halv annen time, og bussen Birte befant seg på hadde knapt forlat leir før søvnen kom snikende på slitne gardister.

kirken
Innmarsj Risør kirke Foto: Ledende menig Berg
HK fra orgel
Lydtest i Risør kirke Foto: Gardist Soltvedt
Signaltribune
Signalkorpset våker over skipet fra galleriet. Foto: Gardist Østgård

Vel fremme på Risørs første av tre oppdrag, ventet en gudstjeneste i Risør kirke. Plassen var like trang like tidsbudsjettet, og etter å ha hastet gjennom rigging og prøvespill, kunne seansen begynne. Birte sa like etter dette : «Dagen til nå har vært hektisk, men er etterhvert å forvente i livet som Gardist. Det var så vidt vi nådde gjennom lydprøven før gudstjenesten gikk i gang. Det var litt stress knyttet til at vi ble hastet gjennom alt, men det ble stadig tydeligere at forberedelsene våre gav avkastning. På et punkt fikk vi stående applaus, det føltes skikkelig bra.!» Tidspresset meldte seg øyeblikkelig etter kirkekonserten, og nedrigg etterfulgt av øyeblikkelig opprigg til konsert på torget i midt i Risør.

«Det var en helt utrolig koselig plass å holde konsert på. Omgivelsene var rett ut nydelige, og det var kjempekjekt at så mange møtte opp for å se oss. Å reise rundt i Norge å møte så mye ros og applaus inspirerer virkelig til å gi alt!’, sa Birte etter konserten.

På dette tidspunktet hadde klokken rukket å nå middagstid, og en kort busstur var det dags for en velfortjent rast i en idrettshall ved Kjempesteinmyra vi hadde besøkt tidligere på dagen. I følge Birte kom dette i grevens tid ; «Tanken begynte å bli tom, og litt norsk kraftkost i form av lapskaus var midt i blinken».

Etter en skål med varm lapskaus var gardistene et steg nærmere kveldens siste oppdrag, det som gjenstod var å komme i riktig sinnsstemning; «Når man er sliten kan det være spesielt krevende å komme i rett modus. Selv gjør jeg en fast rekke oppvarmelse øvelser som kort sprint, skyggeboksing og makkerøvelser for å skru hverandre mentalt på. Det er like viktig å ha hodet på rett sted som å ha varmet opp nok»

Kjempesteinmyra
Innmarsj på Kjempestenmyra Foto: Ledende menig Berg

For den siste drilloppvisningen samlet nok en gang Risørs innbyggere seg sammen, og flere av ansiktene gikk igjen fra torget. Det er spesielt kjekt! Risørs innbyggere har vist seg å være et fantastisk publikum, og vi takker for muligheten til å opptre i deres vakre by! På vei tilbake til leir ble Birte spurt om hva hennes planer etter en dag som dette var. «Det er tre sett med uniformer som må strykes, og et belte som må pusses. Etter det skal jeg ta en lang dusj, om det blir tid da» smiler hun.

– Ledende menig Berg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s