BØRSEMAKER!

Scenen er satt, langs Karl Johans gate står det store folkemengder klare til å få sett årets gatedrill. Midt under drillen skjer det noe uforventet, en av kolbene på et av geværene i troppen knekker. Heldigvis har man et backup gevær som kan komme inn når slike ting skjer. Dette er jobben til blåreserven i troppen, han kommer inn å gir sitt våpen til soldaten som mistet det og tar med seg ut det knekte så drillen kan fortsette. Dette som ser relativt smertefritt ut for Publikum som står og ser på, men det man ikke vet er at den kolben gir ekstra arbeid til noen i troppen. Disse som får den jobben er troppens børsemakere som du skal få lese litt mer om nå, hva de gjør i tillegg til å tjenestegjøre som drillgardister.

Det å være børsemaker i drilltroppen kan til tider være en krevende oppgave, men det er også en oppgave som gir deg stor mestringsfølelse. Det er tider hvor nærmest all ledig tid man har brukes på ¨Børsa¨ for å få reparert kolber til troppen. Dette er noe som må gjøres for uten kolber blir det ingen våpen drilltroppen kan gå med på oppvisningene. Derfor er jobben man gjør som børsemaker viktig.

Arbeidsoppgavene vi som børsemakere får kan være alt i fra å skru sammen en ny bajonett når man er uheldige og knekker den, til å reparere en kolbe som har knekt i flere biter. Og ettersom M1 Garanden som vi er vår trofaste følgesvenn både på trening og under oppvisninger er såpass gammel som den er så føler vi på et stort ansvar og har som mål at alle kolbene som kommer ut ifra børsa skal se så tilnærmet like ut som det de gjorde når de ble produsert. Gjør man en dårlig jobb på kolbene så kan de fort bli seende stygge ut eller i verste fall knekke raskt igjen.

– En av mange kolber vi har fått inn på børsa i år.

Det å være børsemaker krever også at man ikke kun kan tenke på seg selv. Man må i stor grad tenke på troppens beste for en stygg kolbe under oppvisning er et nederlag. Før alle oppdrag store som små må man sjekke over at alle på sitt lag har en fin kolbe klar til oppdraget, og at man helst har kolber i reserve hvis noe skjer rett før vi reiser ut på oppdraget. Når vi drar på turneer eller utenlandsoppdrag er det enda viktigere å ta med seg kolber til å ha i reserve hvis noe skjer mens man er borte fra leir, for når man er utenfor leir har man ikke alltid muligheten til å gjøre reparasjoner på kolber. For å ta et eksempel på det så når vi var til USA tidligere i år så hadde vi med 10 ekstra kolber på oppdraget, men returnerte kun med 1 ekstra som ikke var ødelagt tilbake. Kolbene kan bli ødelagt på alle mulige måter, det kan være fra et midtpartikast som går i bakken, en som øver på et håndgrep og mister våpenet i bakken eller at man bare er uheldig at man treffer litt feil når man setter våpenet til foten og kolben sprekker opp.

¨For min egen del så går det på samvittigheten når jeg ser noen i troppen selv bare på trening går med teip på kolben, da klør det litt ekstra i mine fingre for å få gjort en ny kolbe til vedkommende. Det har på det meste vært opp mot 16 timer på børsa i tillegg til vanlig tjeneste noen uker, så for min egen del går stort sett ledige timer på kveldene til å jobbe på børsa. Det høres kanskje vilt ut, men jeg vil si at hver eneste time har absolutt vært verdt det. Den gode følelsen jeg sitter med når vi skal ut på nye oppdrag og man vet at nærmest alle kolbene som er med på oppdraget har men selv vært med på å reparere. ¨
– Sitat Drillgardist Frivoll

Måten man kan bli en av børsemakerne i troppen er: Børsemaker tittelen er noe man får når man bestått en børsemaker prøve. Denne prøven blir man gitt av befal og er to prosjekter man skal utføre på beste mulig måte, uten at man har fått mange inngangsverdier bortsett fra hvilket utstyr man har tilgjengelig og hvordan man skal blande limet vi bruker. De egenskapene som da er gode å ha er at man har et godt pågangsmot, en positiv innstilling og et øye for å se detaljer som andre tar for gitt. Her er det også positivt at man har praktiske egenskaper fra før av selv om det ikke er noe krav og at man har ¨magiske fingre.

blogg børsemaker– Årets børsemakere. Fra venstre Drillgardist Leiros, Drillgardist Vold, Drillgardist Haugen, Drillgardist Frivoll og Drillgardist Berntsen.

Som du nå har lest så er børsemaker stillingen er viktig del av drilltroppen som en helhet. Det håndverket vi holder på med er en viktig tradisjon å føre videre. Så om du liker å ha noe ekstra å pusle med på fritiden så er dette en stilling som er midt i blinken for deg. Så om du har tenkt deg til å søke deg til drilltroppen anbefaler hvert fall vi 5 at du prøver deg på å bli børsemaker i tillegg.

– Drillgardist Leiros og Drillgardist Frivoll.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s