En garderekutts hverdag

Tredje uke i musikktropp 2018 går mot slutten, og rekruttene har allerede vært gjennom mye. Uniformen blir strøket og taktslag blir telt, men det er fortsatt mye som skal læres før troppen kan kalle seg musikkgardister. Garderekrutt Naas er en av rekruttene i årets kontingent. -Jeg søkte meg hovedsakelig inn i troppen for å bli bedre på å spille trombone, forteller han. – Musikkmajoren er en dyktig dirigent, og stykkene han har plukket ut til oss er veldig kule. Vi er en veldig fin gjeng, og lager veldig fin musikk sammen. Når man er her inne blir man også «tvunget» til å skape seg bedre rutiner, noe jeg liker ganske godt, sier han.

20171015_144039
På eget initiativ arrangerte garderekruttene fotballkamp på deres første fridag i leiren. // Foto: Gardist Finpå

Innrykksuken kan oppleves som slitsom. For garderekrutt Naas var ikke dette noe unntak. -Jeg syns innrykket var veldig slitsomt. Det var veldig mye nytt. Jeg følte mest at vi var en skoleklasse på tur til en militærleir, enn en del av forsvaret. Det var ikke før vi fikk på oss uniform og begynte å lære SLO at jeg følte meg som den del av det hele, forteller han.

20171018_171422
Musikktroppen er også soldater i det norske forsvaret. Derfor er det på sin plass at de lærer hvordan man fester lommer på stridsvesten sin (molling). // Foto: Gardist Finpå

Befalet følger de tett opp både når det kommer til utdannelse og indretjeneste. Indretjenesten går på vask og rutiner inne på kasernen og kubene. -Befalet er strenge, men rettferdige. Det er nødvendig for utdannelsen vår, sier Naas. -I dag klarte vi det vi trodde var umulig – vi klarte nesten å få godkjent dusjen etter 15 minutters vask, forteller han med et smil. I årets kontigent er det en prøveprosjekt hvor reveljen er flyttet fra 0600 til 0700. Dette er for å forbedre restitusjonen til garderekruttene, men det gjør at de må være mer effektive på andre ting.

IMG_7116
Alle soldater i det norske forsvaret må gjennom fysiske tester for å kartlegge hvordan den fysiske formen er. // Foto: Gardist Algerøy

Fysisk fostring – eller FYFO – er en stor del av hverdagen i forsvaret. Mange har hørt historier fra andre steder i militær-Norge hvor det er tøffe fysiske krav. Derfor kommer mange godt forberedt til nettopp den delen. Det er ikke uvanlig for musikktropp å ha 3-4 FYFO-økter i uken, i tillegg til sluttet orden. -Vi har mye SLO hver dag, så vi skal nok klare å bli slitne, ler Naas.

Sluttet orden – SLO – er den delen av tjenesten som er viktigst nå. Det er nå garderekruttene danner grunnlaget for drillsesongen. Det å være samkjørte som tropp er viktig på fremtidige oppdrag. -SLO kan føles veldig keitete i starten, når man ikke er helt samkjørte, men når alle kommer inn på samme takt og får det til, er det lite som er mer tilfredsstillende enn det, smiler Naas.

20171012_151730
Signaltrommene øver på stikkeløft. // Foto: Gardist Finpå

 

_MG_7030
Musikktroppen hadde en bli-kjent-dag, her fremfører en gruppe egenprodusert underholdning. Foto // gardist Finpå

 

 

 

-Gardist Finpå

 

 

 

En kommentar om “En garderekutts hverdag

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s