April oppsummert!

IMG_4465
KP3 fendelen under drilltrening på X-plass // Foto: Ingrid Isaksen

April skulle være en veldig hektisk måned for KP3. Minnemarkeringer, Gardesjefens evaluering, Lillehammerreveljen, Norsk Militær Tattoo, påskepermisjon osv. For årets kontingent kan man trygt si at det ble mye mindre hektisk. Covid-19 har hele Norge på kne, men til tross for det har vi fortsatt klart å få gjort enkelte ting. Minnemarkeringen i forbindelse med aprildagene i 1940 ble holdt kompanivis, en alternativ påske ble holdt på leir og evalueringen kom til slutt. Vi har også opprettholdt kjøkkentjenesten til musikktroppen og sett enkelte av tiltakene rundt Covid-19 løsne. I tillegg til dette har vi også fått to nye rekrutter til Stab, en del av KP3 man kanskje ikke alltid legger like godt merke til.

Tilskudd til kompanistaben

I slutten av Januar kom det et nytt innrykk til Terningmoen leir i Elverum, der Gardeskolen ligger. Vi fikk søke på stillinger i Garden og noen andre avdelinger, Olsen søkte til å bli administrasjonsassistent og Wikstrøm søkte til å bli kommunikasjonsassistent. Vi var på intervju med befal i staben til KP3 og noen uker senere fikk vi vite at begge to hadde fått den stillingen vi hadde på førstevalg. Vi skulle egentlig bli overført sent i Mars, men med litt vanskeligheter med tanke på smittefare kom vi endelig til Huseby 14 April. Vi ble tatt varmt imot av staben og drilltroppen første dagen. På grunn av tiltakene på leiren har vi dessverre ikke hatt mulighet til å bli ordentlig introdusert med musikktroppen. Vi gleder oss masse til å bli kjent med troppene og stillingene våres, vi har stor tro på at dette blir et veldig bra år for kompaniet tross en litt vanskelig situasjon der vi ikke kan ha samme type oppdrag som tidligere en er vant med og gjerne skulle ønske vi kunne ha. 

Stab er en viktig del av hele KP3 selv om vi ikke er så mange. Vi er fire stykker som har hver vår oppgave. Vi er en materiellassistent som har ansvar for alt av instrumenter og annet materiell for kompaniet. En personellassistent som har ansvar for å føre oversikt over gardistene i kompaniet med alt av permisjoner, sykdom, hjelper til med prøvespill til musikktroppen, o.l. En kommunikasjonsassistent forvalter kompaniet sine sosiale medier sammen med mediegruppen, der man skal ta bilder, video og skrive innlegg til bloggen for å vise dere hva vi driver med. Så har vi en administrasjonsassistent som står ansvarlig for å passe på om alt er i orden med ting til kompaniet, som at vi har nok skokrem, alt av sengetøy er i orden til når vi skal bytte, bytte strykejern når de blir ødelagt eller slitt, og lignende. Vi hjelper hverandre mye med oppgavene våre, samtidig som vi også bruker tid til å trene sammen flere ganger i uken, da som oftest med befalet vårt. I likhet med Staben, har musikktroppen fått en mer fundamental rolle her på leir.

IMG_4483
Garderekrutt Olsen og Wikstrøm // Foto: Marie Rokstad

Nye smittevernstiltak

Covid-19-situasjonen har ført til at vi har iverksatt spesielle smittevernstiltak i spisemessen vår, og det ble da straks nødvendig med ekstra hjelp på kjøkkenet. Tiltakene innebærer blant annet at de ulike kompaniene og troppene blir adskilt fra hverandre, og man får maten ferdig servert. Dette fører til at arbeidsdagene blir lengre og serveringen tar lengre tid enn før Covid-19. De siste ukene har derfor medlemmer av musikktroppen bidratt på kjøkkenet sammen med vårt kjøkkenpersonell for å få messen til å gå rundt. Den ekstra hjelpen innebærer f.eks. servering av mat, oppvask, påfyll av mat og drikke m.m. Arbeidsdagene blir jevnt fordelt blant musikkgardistene slik at ikke enkeltpersoner går glipp av mye viktig utdanning. Vi blir tatt godt vare på under kjøkkentjenesten, og blir møtt av mange smilende og takknemlige gardister. Vi i musikktroppen er glad for å kunne bidra mest mulig her på leir. I tillegg til kjøkkentjenesten, har også kompaniet gjennomført minnemarkeringer i forbindelse med aprildagene i 1940.

IMG_4479
Fra kompanioppstilling i Gardehallen til minne om aprildagene 1940. // Foto: Morten Ness, Forsvaret

Til minne om aprildagene 1940

Hvert år holder Garden minnemarkeringer ved Midtskogen, Strandlykkja samt Lundehøgda og den tilhørende statuen Gardisten i leir. Dette er for å markere aprildagene 1940 hvor avdelingen bidro til at Konge og Regjering unnslapp den tyske okkupasjonsmakten slik at Elverumsfullmakten ble undertegnet. I år hadde Gardesjefen med seg 2 hornblåsere fra kompaniet for å gjennomføre svært forkortede og nedskalerte seremonier.

Vi to hornblåsere hadde en fullspekket dag med flere seremonier i anledning 80-års markeringen for invasjonen av Norge. Seremoniene var ved minnesmerkene på Midtstkogen, Strandlykkja og Lundehøgda, for å minnes kampene som foregikk der og for å hedre de falne. Vanligvis er disse seremoniene spredt utover flere dager, der signalkorpset sender 6 hornblåsere og 6 signaltrommer, samt at drilltroppen har pleid å  stille med kransebærere, fanevakt og honnørstyrke, med unntak av seremonien på Lundehøgda. I år ble altså seremoniene lagt opp på en litt annen måte.

Vi startet det hele her hjemme, med Lindberg-Olsen som spilte bønnsignal og kransenedleggelse ved Gardisten på Huseby leir. Krämer var kransebærer. Gardesjefen sa noen ord, og det ble tatt bilder og filmet. Etter dette dro vi i 08:30 draget i retning Strandlykkja for neste seremoni. 

Vi hadde ikke noen fast tidsplan for dagen, men satte bare i gang så fort vi kom frem. Dette var for at folk ikke kunne planlegge med å komme for å se på de forskjellige seremoniene, vi skal helst ikke samle store folkemengder i disse dager. Allikevel er det viktig at vi gjennomfører alle minnesmarkeringene, og alle seremoniene ble filmet og sendt til kommunene for at lokalbefolkningen kunne se. Gardesjefen holdt en fin tale og det ble spilt bønnsignal i forbindelse med kransenedleggelse.

Deretter var det å hive seg på hjul, Midtskogen stod for tur. Her ble det en relativt kort seanse, men det var uansett verdt det. Ny kransenedleggelse og bønnsignal.

Sist men ikke minst dro vi til Lundehøgda gård, hvor de hardeste kampene mellom gardistene og tyskerne fant sted. Det var her tyskerne navnga gardistene som ‘’ Die Schwarzen Teufel’’ eller de svarte djevler pga. den svarte paradeuniformen de sloss i. Representanter fra gardeveteranene bisto med kranser og gode lokalhistorier fra denne tiden. 

Det var godt å komme seg litt ut av leir, og å få ha på seg paradeuniformen igjen! Roadtrip, frisk luft, smurt lunsj og hattemerke i panna er balsam for sjela for oss hornblåsere. En meget fin dag, med opplevelser vi sent vil glemme. Takk for at vi fikk bidra!

Hilsen Gardist Lindberg-Olsen og ledende menig Krämer 

IMG_4480
Gardesjefen Ob.lt. Flom, LM Krämer og Gardist Lindberg-Olsen under minnemarkeringen på Midtskogen. // Foto: Morten Ness, Forsvaret

Minnesmarkeringene er noe som Garden gjennomfører hvert år, og kommer gjerne før eller etter påske slik at hele avdelingen får deltatt. Selve påsken ble en smule annerledes for årets gardister, da det ble tjeneste i deler av uken, og påskefri rundt helligdagene.

En annerledes påskehøytid

Som mye annet ble også påskefeiringen ganske så annerledes i år. I stedet for en langpermisjon tilbragte musikk- og drilltroppen påsken inne i leir. For troppene, familie og venner var nok dette litt skuffende etter denne lange og forvirrende perioden, men det ble så absolutt en minnerik påske. Det ble arrangert flere forskjellige aktiviteter og velferdsarrangement. Alt fra påskeeggjakt og grilling til kino og innebandyturnering ble gjennomført. Det ble også satt i stand tur ut av leir for å grille pølser og marshmallows, kombinert med et påskerebusløp. Kreative som befalet var satte de også i gang et KP3’s Got Talent hvor alle soldatene kunne melde seg på. Mange gikk sammen for å synge egne sanger, noen valgte å trikse med ball mens andre viste «10 talenter» i et og samme show. Her fikk vi sett nye sider av både soldater og befal. For mens soldatene stod på scenen var befalet og noen utvalgte soldater med på å danne dommerpanelet. Kvelden var veldig sosial og fylt med mye latter. Et av mange arrangementer som burde gjentas og videreføres i kompaniet. Ellers var dette en fin mulighet for soldatene å koble av og få litt pusterom i den hektiske hverdagen. 

Noe av det mest spesielle som ble arrangert var gudstjenestene. Som de eneste i Norge satt garden opp gudstjenester, én for hvert kompani og med to meters avstand mellom stolene. Dette var mulig å gjennomføre da troppene bor tett sammen og ansees som én husstand. Det var en unik opplevelse å kunne være med på det. 

Selv om denne påsken ikke ble helt slik vi hadde sett for oss, ble det en vi aldri vil glemme. Når den først skulle vært på leir er vi veldig glad for at vi var sammen, vi i KP3.

IMG_4474
Fra innebandyturneringen til Drilltroppen // Foto: Daniel Haugen
IMG_4473
Musikktroppen griller Marshmallows i «Stubbers» // Foto: Daniel Haugen
IMG_4476
Storbandet holdt konsert i påsken for å skape god stemning for resten av kompaniet. // Foto: Sarah Grønhaug
IMG_4477
Fra gudstjenesten i Gardehallen // Foto: Daniel Haugen

Som i Mars, har April tatt en annen retning enn hva vi i kompaniet hadde sett for oss. Vi, som resten av verden, er fortsatt sterkt preget av Covid-19 utbruddet. For kompaniet har planene blitt lagt om drastisk, og hverdagen og den planlagte påskeferien har blitt tilbragt på leir. Dagene våre er fortsatt betraktelig kortere, og i tillegg til dette har flere arrangementer blitt avlyst. 24. – 26. April skulle vi stått i Oslo Spektrum på Norsk Militær Tattoo samt debutert på Lillehammer-reveljen for å starte årets drillsesong. Men begge arrangementene måtte dessverre avlyses. Til tross for dette har April vært en opplevelsesrik måned med mange minner vi sent kommer til å glemme.

Hverdagen

For å fylle hverdagen i leir har vi satt i gang en rekke konkurranser og arrangementer i helger og ferier. Fra quizer og talentshow til filmkvelder og sportsturneringer. For drill har blandt annet innebandy blitt en fast lørdagstradisjon og den årlige slåball turneringen et høydepunkt på ukeseddelen. 

Selv om vi ikke har mulighet til å dra ut å opptre foran publikum ønsker vi i 3. gardekompani å fortsette å spre glede til de hjemme. Vi fortsetter livestreaming, og har i tillegg begynt å eksperimentere med muligheter for å øke kvaliteten på produktene vi leverer. Konserter filmes i høyere kvalitet, og drill har tatt del i enkelt av filmene. Fra lunsjkonserter til drillopptredner, vil du på vår instagrambruker @musikkogdrill få jevnlige livestreamer og bildeserier.

Huseby leir er hjem til mange soldater og å fortsette å holde oss smittefri fremdeles veldig viktig for oss. Vi i HMKG fortsetter de strenge tiltakene, noe som nå idag har blitt rutine. Inn i første del av April separerte vi fortsatt alle troppene og kompaniene. For musikk og drill sin del har dette betydd separat tjeneste, og mer avstand i blant annet messe, tjenestetid, og rundt treningsanlegg. Etter en lengre tid isolert fra hverandre og omverden har avgjørelsen blitt tatt at musikk- og drilltroppen kan endelig trene sammen igjen frem mot oppdraget vårt. De siste ukene har vi startet opp igjen med mange økter med kompani-SLO for å sammenflette drillprogrammet. Dette kulminerer i vår første offisielle fremvisning av Oladrillen under Gardesjefens evaluering.

0E09E3E0-2978-4AE2-B605-BA08E94F99FA
Endelig samlet igjen til drilltrening i forkant av evalueringen. // Foto: Jørgen Sætre

Gardesjefens evaluering 2020

Evalueringen er noe vi alle var klar over var en større begivenhet, siden det tradisjonelt sett har vært en markering på at drillsesongen åpner; at kp3 kan begynne å opptre foran folk dersom oladrillen blir godkjent. Det kan kanskje ansees som en enda viktigere opptreden for drilltroppen, siden dette er første gang de løser oppdrag foran publikum over lengre tid enn 2 minutt på en scenekant. Evalueringen i seg selv besto av en full gjennomføring av årets Oladrill, fra innmarsj til utmarsj, med et evalueringsteam rundt bestående av representanter fra Forsvarets Musikk, Stabsmusikken, bataljonstaben og Gardesjefen. 

På grunn av corona-viruset ble drill og musikk en måned i forkant av evalueringen adskilte for å unngå potensiell smitte, noe som førte til at selve evalueringen også ville bli utsatt. Kompaniet har tidligere trent hyppig sammen for å kunne samkjøre musikk og drill så godt som mulig, og produsere en helhetlig solid oladrill, noe som måtte utsettes for årets kontingent. Rett før evalueringen ble kompaniet samlet igjen for et fåtall intensive økter hvor oladrillen skulle bli samkjørt så godt som mulig på den gjenstående, korte tidsperioden. Når evalueringen kom viste kompaniet at disse øktene hadde gitt et positivt utslag, og oladrillen ble godt tatt imot og rost av evalueringsteamet og Gardesjefen.

«Jeg tenker på evalueringen som en del av hva jeg har jobbet for å oppnå ved å bli med i drilltroppen, og hadde greit med sommerfugler i magen selv om jeg følte meg mer enn godt forberedt. På fellesarealet i laget har vi sett på evalueringer fra tidligere kontingenter og vært imponerte og opplyste om hvor høy standarden i kompaniet har vært, men stadig vært overbevist om at vi skal klare å være bedre gjennom hardt arbeid, selv om det til tider har virket fullstendig surrealistisk. Men jeg tror et felles karaktertrekk for alle i kp3 er at de klarer å gå inn i sin egen boble når de virkelig skal prestere. Det vet jeg at jeg gjorde der og da ihvertfall, og hørt flere har gjort det, og sett at det ga resultater. » – Drillgardist Pettersen

IMG_4456
Drilltroppen med Musikktroppen bak med våpenet til «aksel» under Gardesjefens evaluering. // Foto: Ingrid Isaksen
IMG_4482
Gardesjef, Oberstløytnant Flom gir muntlig tilbakemelding etter Oladrillen. // Foto: Ingrid Isaksen
IMG_4481
Årets midtparti. Geværet kastes over to soldater og tas imot av bakerste rode. // Foto: Ingrid Isaksen

Alt i alt var april en relativt rolig men spesiell måned for oss alle. Vi har opprettholdt vår daglige drift og gjennomført tradisjonelle oppdrag som minnesmarkeringene og evaluering. Covid-19 tiltakene begynner å løsne sakte men sikkert, og det er noe som sprer glede ikke bare i kompaniet, men i hele leiren. Hvis situasjonen fortsetter som dette, ser vi i KP3 fram til å spre den gleden videre til dere der hjemme også! 

 

Skrevet av Gardist Flaata, Haugaard, Pettersen, Grønhaug, Lindberg-Olsen, Hjellvik, Blix, Sætre, Wikstrøm og Krämer   

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s