Kompanistaben

3. Gardekompani består av 3 tropper: musikktroppen, drilltroppen og kompanistaben. Felles for troppene er at vi hver dag jobber mot et felles mål: å bli best mulig i det vi driver med. For de fleste i kompaniet består hverdagen av utallige timer sluttet orden og detalj-terping, men for tre av oss er hverdagen ganske annerledes. Vi utgjør kompanistaben og er en liten, men likevel viktig del av kompaniet. Mens musikk- og drilltroppens hovedoppgave er å representere den norske verneplikten og det norske forsvaret gjennom kombinasjonen musikk og drill, jobber vi i kulissene og gjør vårt ytterste for at kompaniet skal ha de beste forutsetningene for å prestere best mulig. Dette innebærer alt fra å sørge for at troppene har nok daglig forbruk (slik som tørkepapir, toalettpapir, sengetøy, såpe osv.) til å forvalte instrumenter til flere millioner kroner og ha kontroll på alt av personell i kompaniet. Selv om vi har forskjellige stillinger, hjelper vi hverandre dersom det skulle være behov for det.

I kompaniet er det kun staben som fullfører hele rekruttperioden på Terningmoen leir. Drilltroppen starter tjenesten sin på Terningmoen men blir etter hvert flyttet til Huseby leir, mens Musikktroppen har hele rekruttperioden sin på Huseby. For å bli en del av staben må man søke seg til stillingen. Når rekrutten nærmer seg slutten, får alle mulighet til å søke på alle tilgjengelige stillinger. Søker man seg til stab KP3, kan man bli tatt ut til intervju. På intervju får man et litt større innblikk i hverdagen i kompaniet og den respektive stillingen du har blitt tatt ut på intervju til.

Til daglig starter vi dagen 0600 med revelje og morgenvask av kubene slik som resten av kompaniet. Etter vask er det frokost før vi så går på kontoret og starter dagens gjøremål. Dagene varierer, og det dukker plutselig opp uventede ting som vi i staben må fikse. Enten det er befal som trenger noe eller troppene, så prøver vi å fikse det så kjapt som mulig. Vi ender tjenesten vår 1530 nesten hver dag med unntak hvis støtter på oppdrag med stand, skrelling, fotografering, digitalproduksjon eller publikumshåndtering, eventuelt klargjør til oppdrag. Etter vi er ferdig for dagen går det med en god del tid til å fikse uniform slik som resten av kompaniet. Uniformen må strykes og skoene må spittes.

Fra Nord-Norge turnéen. Fra venstre: Nilsgård, Olsen og Endregaard.
Foto: Harald Berger / Forsvaret

Materiellassistent – Ledende Menig Olsen

Overgangen fra å være rekrutt på Terningmoen til å bli stabsgardist i KP3 opplevdes i begynnelsen som stor. I rekrutten ble jeg til enhver tid fortalt nøyaktig hva jeg skulle gjøre, og jeg trengte derfor i svært liten grad å tenke selvstendig. I staben er derimot evnen til selv å se hva som trengs å gjøres en veldig viktig egenskap. I tillegg skulle uniformen strykes og skoene spittes. Selv om dette var utfordrende i starten, ble det etterhvert til noe jeg trivdes svært godt med. Jeg valgte derfor å utvide førstegangstjenesten min til 18 måneders tjeneste, og jeg er nå inne i min siste uke som vernepliktig mannskap.

Som materiellassistent har jeg ansvaret for alle instrumentene til kompaniet, noe som gjør at jeg har en tett dialog med musikktroppen. En gruppesjef fra hver instrumentgruppe sender jevnlig inn sine ønsker og behov til meg, og det er da min jobb å skaffe det de trenger. Dette kan være alt fra trommeskinn og saksofon-fliser til spesiallagde munnstykker. I tillegg er det også min oppgave å sørge for at instrumentene er klare til bruk til enhver tid. Under sluttet orden hender det derimot at det skjer uhell med instrumentene, noe som gjør at de trenger reparasjon. Instrumentene leveres da inn til meg, og jeg tar de med videre til en instrument-reparatør. Det er da viktig at jeg har kontroll på hvilke instrumenter som er til reparasjon, og at jeg får levert de ut igjen til riktig eier så raskt som mulig. Det å være strukturert er derfor en god egenskap å ha i min stilling. I tillegg jobber jeg mye selvstendig, og kan i stor grad styre min egen hverdag.

Administrasjonsassistent – Gardist Nilsgård

Min stilling går i hovedsak ut på å sørge for at troppene har forbruket de trenger. Slik som sengetøy, såpe, tørkepapir, toalettpapir, kluter, søppelposer osv. Alt de trenger for å holde det hygienisk og ryddig på kubene som de bor på. Jeg fikser også ting de måtte trenge til å løse oppdrag. For eksempel teip som drilltroppen fester bajonetten på våpenet sitt med, silikon som de smører på hanskene sine for å få et bedre grep på våpenet, ulike deler til uniformen deres for at den skal se best mulig ut. Hva som helst de trenger så fikser jeg det. Når kompaniet nå skal på årets andre Norgesturné, må vi staben sørge for at vi kan klare oss for oss selv i ca 14 dager. Noe som innebærer en hel del planlegging. Alt ifra solkrem og myggspray, til ekstramateriell til paradeuniformen for hele kompaniet i tilfelle noe skulle ryke eller bli ødelagt imens vi er på oppdrag.

I stillingen min får du mye ansvar, det er mange personer som er avhengig at du gjør jobben din på en bra måte, klarer du dette får du mye tillit. Når du er i staben blir du kjent med befal på en helt annen måte, da vi deler kontor med de blir det mer som et kollegaforhold, noe jeg setter stor pris på. Året her har gått veldig fort og det vil bare gå fortere nå når vi nærmer oss de den siste av turnéene. Jeg kommer til å sitte igjen med mange minner og mye lærdom som blir fint å ha med seg videre i livet etter det året i kompanistaben.

Personellassistent – Gardist Endregaard

I min stilling som personellassistent har jeg mange forskjellige oppgaver. Hver dag må jeg føre inn oversikt over hvor alle i kompaniet er. Det vil si om de er på leir, på oppdrag, på permisjon eller vakt. For at jeg skal få vite hvor de er må jeg har god kommunikasjon med befalet. Vi deler kontor med befalet som gjør at det blir enklere å snakke med dem. Som stabsgardist jobber man tett på befal og får et bra forhold til hvert enkelt befal. Sammen med de andre i stab har man oppgaver som man deler på gjennom dagen, det kan for eksempel være å sette på kaffe når det er tomt eller hente utstyr som mangler på kontoret. Som personellassistent bruker man en del tid på pc, så en forkunnskap i excel og word kommer godt med.

Skal for eksempel drilltroppen på oppdrag vil det være min oppgave å sende inn personellmanifest over hvor mange som skal ut av leir, hvor de skal og hvilket kjøretøy de sitter på. Når der nærmer seg permisjon er det jeg som har ansvar for å bestille fly til dem som har krav på det. Kompaniet drar snart på Vestlandturné hvor jeg sammen med personellbefalet har ansvar for å vite hvor alle i kompaniet er og hvor de skal. Denne informasjonen må jeg få av befalet til hver tropp slik at jeg kan videreformidle det til kompanisjefen. Selv om det er en av hovedoppgavene mine gjør vi mye annet sammen med de andre i stab for at det skal bli enklere å finne utstyr eller at ting skal gå mer effektivt.

Vi stiller med stand for å kunne besvare spørsmål om tjenesten, rekruttering og salg av CDer og andre ting. Bildet er tatt fra Narvikfjellet.
Foto: Fredrik Gresseth / Forsvaret

På tross av at alle i kompanistaben har ulike arbeidsoppgaver, er det å hjelpe hverandre også en viktig del av hverdagen. Alle kan derfor litt om hverandres stillinger, slik at vi alltid kan steppe inn for hverandre dersom noen ikke er tilstede. Vi har også noen felles oppgaver som vi samarbeider om. I løpet av de siste månedene har vi for eksempel brukt mye tid på å filme årets Oladrill, og lært oss ulike teknikker og vinkler for å få et best mulig produkt til egne produksjoner. I tillegg har vi også hver vår uke der vi planlegger treningsøkter som gjennomføres med resten av staben. Muligheten kan også by seg for at man kan lede en økt med hele kompaniet. Kompanistaben bruker også som putebærere under medaljeseremonier som for eksempel hjemkomstparader og merkedager.

Som stabsgardist er det viktig at man evner å ta initiativ, er samarbeidsvillig og løsningsorientert. I tillegg er det å ha en høy arbeidskapasitet noe som verdsettes høyt. Man kan ha rolige perioder, samtidig som det også til tider kan være svært travelt å være en del av staben. Rett før turné er det for eksempel ofte mye å gjøre, og man vet ikke alltid hvor lange dagene blir. Det er da viktig at man har kapasitet til å jobbe litt ekstra, slik at resten av kompaniet kun skal behøve å fokusere på å prestere best mulig. Likevel er det å ha gode holdninger den egenskapen vi mener er den aller viktigste å ha som stabsgardist. Selv om man mest sannsynlig aldri kommer til å se stab på tv-skjermen på 17.mai, er vi fremdeles en del av 3.gardekompani, hvor man alltid, uansett hva man gjør, skal representere resten av Forsvaret på best mulig måte.

Ledende menig Olsen, Gardist Nilsgård og Gardist Endregaard

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s