Drilltroppens midtparti

Hvert år er det en ny musikk- og drillkontingent som viser frem en Oladrill gjennom drillsesongen. Oladrillene er aldri like, og musikk og koreografi varierer fra år til år. Likevel er det en mal på hvordan drillen skal se ut, som befalet følger når de skal skrive en Oladrill. Noen eksempler på dette er at innmarsj alltid gås til «Gardemarsj», og «Gammel Jegermarsj» runder av drillprogrammet hvert år. Drilltroppens stilledel er også et fast innslag i Oladrillene. Det er troppsbefalet som lager kontingentens stilledel, men også her er det noen sekvenser som går igjen i hver stilledel. Hvert år vil drilltroppen marsjere ut på en lang linje («linja», red.anm), for så å utføre håndgrep og vendinger rett etter hverandre. Dette resulterer i den kjente «bølgen». Et annet moment som er med hvert år er drilltroppens midtparti, som i år består av drillgardister fra rode 3 til 6, rekke 2 og 3.

Drilltroppen ender opp med våpenet til «foten gevær» etter linja. Foto: Harald Berger / Forsvaret

Datoen er 03. juli 2021. Årets kontingent er godt i gang med turnéen i Nord-Norge, og det er drilloppvisning på TUIL stadion i Tromsø. Stilledelen nærmer seg slutten, og flesteparten i troppen gjør en holdt. Ut av blokka marsjerer midtpartiet, før også de holdter. Resten av troppen utfører «sitt-ned». Nå er publikum sine øyne rettet mot midtpartiet. Om et øyeblikk skal to gardister gjennomføre et riflekast. Våpenet de holder i hånden; M-1 Garand, skal kastes over to medgardister, før en tredje skal ta imot våpenet. Det er ikke tvil om at de kjenner på presset før de skal kaste. Det er alltid en mulighet for at våpenet går i bakken under slike stunt. Samtidig kan kasterne se tilbake på mange treningstimer i Gardehallen.

Drillgardist Leivestad er en av årets kastere i midtpartiet. Foto: Harald Berger / Forsvaret

«Vi har trent utrolig mye før vi har gjennomført kastet på oppvisning», kan gardist Leivestad fortelle. Han er en av tre kastere. Siden slutten av februar har gardist Olsen, Viksmo, Andersen og Leivestad hjulpet hverandre med å få til kastet. Grunnen til at man ikke startet tidligere med å trene på midtpartiet, er at det er et krav at man må være på nivå mtp. grunnleggende sluttet orden, både med og uten våpen. Det grunnleggende vil alltid prioriteres foran stunt.

«Etter at vi fikk lov til å begynne og trene på midtpartiet, har det blitt brukt mye tid på det. Vi har hatt mange timer med terping i helgene. Midtparti er som nevnt ikke førsteprioriteten til befalet, så det er sjeldent satt av tid til det i hverdagen.» sier Leivestad. Dette betyr at man må være ekstra motivert hvis man skal kunne vise frem midtpartiet på oppvisninger. «Mye av fritiden vår har gått til å trene på riflekastet. Jeg har hatt utrolig lyst til å kunne gjennomføre det foran publikum, og det har hele tiden vært en motivator for meg. Vi startet med å kaste på masse madrasser for å ikke ødelegge våpenet. Ettersom vi stadig ble tryggere kunne vi ta fjerne stadig flere madrasser. Da min mottaker, gardist Smith-Erichsen, følte seg trygg, stilte han seg 6 skritt bak meg. Dette tilsvarer 5,1 meter.» Smith-Erichsen sier han aldri kommer til å glemme sitt første mottak: «Det var en utrolig nervepirrende affære, man ønsker jo ikke at våpenet skal gå i bakken. Det skal heller ikke legges skjul på at man har i bakhode at det er festet en lang bajonett til våpenet, det gjør det jo litt ekstra spennende.» Etter å ha gjennomført sine første kast og mottak, gjaldt det å gjøre det nok ganger til å bli trygg. Omsider kunne gardist Sollund og Halvorsen stille seg mellom Leivestad og Smith-Erichsen. Det er dem våpenet skal bli kastet over, og de har også en viktig rolle i tilbakesendingen. Da sendes våpenet tilbake til Leivestad ved at alle gjennomfører venstrehåndsrotasjoner, før de kaster våpenet videre til nestemann.

Våpenet sendes tilbake til kasterne etter at mottakerne har tatt imot. Tilbakesendingen består av rene venstrehåndsrotasjoner. Foto: Harald Berger / Forsvaret

Vi er tilbake på TUIL stadion. Leivestad gir bakken to kakk med geværet. Dette er klarsignal til Andersen om at de nå skal begynne kastet. Til tross for at vi er mange dager inn i turnéen, så er det nervepirrende. Likevel kan Leivestad, Andersen og resten av midtparti lene seg tilbake på flere hundre kast. De fleste har vært vellykkede. Andre ganger har det gått i bakken, og noen kolber har gått i stykker. Det går fint, for på trening er det greit å feile. De har lært noe av det.

Kastet til Drillgardist Andersen og Leivestad i Tromsdalen på TUIL stadion. Foto: Harald Berger / Forsvaret

Begge tar sats, og kaster våpenet bak seg. 5,1 meter bak tar Smith-Erichsen og Forsbø imot våpenet. Så sendes våpenet synkront tilbake til kasterne. Et godt gjennomført midtparti, og drilloppvisningen går sin gang. Publikum har nettopp vært vitne til et heftig stunt, men kun drillgardistene vet hvor mange timer det har kostet. Etter drilloppvisningen kan de klappe hverandre på skuldrene. Alle treningstimene har lønt seg.

Ledende menig Viksmo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s