Nasjonaldagen

Siden høsten 2020 har vi i 3. gardekompani trent iherdig for å bli best mulig i militær eksersis. Første milepæl i drillsesongen var gardesjefens evaluering, og etter godkjent drillprogram har kompaniet fått vist seg frem for barnehager, sykehus og for medsoldater på Huseby leir. Slike oppdrag har vært veldig givende for kompaniet. Det har vært fint å kunne gi glede til andre i en ellers monoton pandemihverdag. Samtidig har slike oppdrag også vært god erfaring opp mot sesongens andre milepæl; nasjonaldagen. I år, som i 2020, var det ikke tvil om at 17. mai-feiringen kom til å bli annerledes enn det den pleier å være. Kompaniet har blant annet som tradisjon å gå gatedrill i Karl Johans gate, og store folkemengder pleier å komme for å se på. Smittesituasjonen gjorde at det ikke var gjennomførbart, men det skulle likevel ikke stoppe kompaniet fra å markere grunnlovsdagen og spre 17. mai-glede.

Fra generalprøven 16.mai. Været var ikke helt det samme på 17.mai. Foto: Fredrik Gresseth / Forsvaret

For kompaniet startet dagen 05:45. Til tross for en uvanlig dag, starten morgenen med de vanlige, enkle tingene. Sengen skulle strekkes, kuben skulle vaskes og frokost skulle bli spist. Litt før klokken 08:00 sto janitsjarkorpset og drilltroppen oppstilt i paradeuniformen foran statuen «Gardisten». Tre gardister fra 1. gardekompani skulle heise flagg, og KP3 var tilstede for å sette rammen rundt nasjonaldagsfeiringen. Samtidig som at oppstillingen fant sted, var enkelte gardister fra drilltroppen og signalkorpset med på forskjellige seremonier rundt om i Oslo. Morgentimene bestod nemlig av fem kransenedleggelser og to flaggseremonier. Disse oppdragene er viktige for kompaniet og avdelingen, fordi man får hedret de som ofret mye for at vi kan bo i det Norge vi kjenner i dag. De fra signalkorpset som ikke var med på seremoniene, ble intervjuet av VG. Etter at flaggheisingen på Huseby leir var over, begynte de siste forberedelsene før påstiging på buss. Neste stopp; Den Norske Opera.

Vi fikk vist begge fellesdrillene våre under God Morgen Norge sin 17.mai sending. Foto: Fredrik Gresseth / Forsvaret

Rundt klokken 09:30 ankom tre busser baksiden Den Norske Opera. På bussene satt mange spente musikk-og drillgardister. Sammen skulle vi gå fellesdrill del 1 og 2 på operataket. Dette skulle bli filmet av TV2, og bli sendt direkte i deres program «God Morgen Norge». Før den tid rakk kompaniet to fulle gjennomføringer av fellesdrillene. Det var veldig fint for oss å få gå gjennomføringer før det skulle bli filmet. Kompaniet gjør vanligvis ikke SLO på marmor, så det var betryggende å få prøve det uvante underlaget. I tillegg var det en del nedbør. Kombinasjonen nedbør og SLO er også noe gardistene ikke hadde mye erfaring med fra før. Etter de to fulle gjennomføringene følte likevel kompaniet seg klare til å knuse på, og gi alt på operataket. Sendingen startet med at vår kompanisjef, kaptein Fredriksen, ble intervjuet. Etter endt intervju gir kaptein Fredriksen klarsignal til sjefskakken, ledende menig Nybø; «Iverksett!». Musikktroppen begynte å spille «The Mandolorian», og fellesdrill del 1 var i gang. Nå gjaldt å glemme kameraene rundt seg, og ha fullt fokus på drillen. Til tross for uvant føre og forhold, gikk fellesdrillene bra. Gardistene kunne puste lettet ut. Første TV-innslag var unnagjort, men dagen var langt fra ferdig. Bak operaen sto de tre bussene og ventet. De skulle ta kompaniet videre til neste destinasjon: slottsplassen.

Oppmarsjen til Honnørbryggen med Rådhuset i bakgrunnen.
Foto: Fredrik Gresseth / Forsvaret

Det ble stadig mer nedbør da kompaniet ankom slottsplassen. Spenningen steg. Igjen var det uvant føre og forhold. Slottsplassen er en grusete skråning, og regnet var fortsatt en utfordring. For drilltroppen sin del betyr regnet at våpenet blir veldig glatt. Drillgardistene har et tynt lag med silikon på innsiden av hanskene sine for å få bedre grep om våpenet. Når silikonet blir vått, vil det derimot ha motsatt effekt. Derfor måtte det tas en vurdering angående midtparti. Planen var egentlig å gjennomføre riflekastet med tilbakesending. På grunn av at våpenet blir så glatt i regnet vurderte befalet at det ikke var forsvarlig. For musikktropp sin del betyr regnet at de kan få utfordringer med instrumentene sine. Treblåseinstrumenter tåler ikke godt regn, og kan i verste fall bli ødelagt. Et annet spenningsmoment var at kompaniet nå skulle gå for landets øverste militære leder; Hans Majestet Kong Harald V. KP3 har som innstilling at uansett hvem eller hvor mange som ser på, så er oppdraget like viktig og man skal gi like mye. Det må likevel innrømmes at man kjenner på litt ekstra vilje til å prestere når man står i kongens klær, og skal gå for selveste majesteten. Rundt 11:15 begynte innmarsjen, men kongefamilien skulle ikke komme ut på balkongen før 11:30. Det gav kompaniet tid til å rette seg inn. Dette var viktig for å ha best mulig utgangspunkt før forflytning, samtidig som at NRK syntes det var et spennende TV-innslag. Da kongefamilien kom ut startet seansen, som for KP3 sin del besto av Kongesangen, forflytning til «Friarføter», drilltropp sin egendel til «Defilermarsj», stilledel, musikktropp spilte «Sønner av Norge», etterfulgt av «Gammel jegermarsj». Kompaniet sang og spilte nasjonalsangen. Avslutningsvis gikk vi utmarsj til «Norge i rødt, hvitt og blått». Det hele kan sees på NRK TV. Etter et kort stopp i bunnen av slottsbakken ble eskortert av Rytterkorpset og marsjerte så videre til Honnørbryggen på Aker brygge. Her ventet bussene fra HMKG som skulle ta oss videre til Bygdøy.

Drilltroppen skjøt salutter for å velkomme båtparaden mens Gardemusikken stod på andre siden og spilte kontinuerlig i 90 minutter.
Foto: Fredrik Gresseth / Forsvaret

Da kompaniet ankom Bygdøy var det tid for en liten pustepause. Formiddagen hadde vært svært hektisk, uten mulighet for å innta næring eller gå på do. Nå gjaldt det å få slappet litt av før neste oppdrag. Gardistene tok på seg regnfrakken, og tok frem matpakken. De som trengte det, fikk gått på do. Neste oppdrag fant sted på Lille Herbern, en øy rett utenfor Bygdøy. Gardistene måtte ta en kort båttur for å komme seg til øya. Kongeskipet Norge seilte som første fartøy i båtparaden i Oslofjorden, og i tilknytning til dette skulle musikktropp ha en stående konsert. Samtidig skulle vi i drilltroppen bistå med flaggbærere og salutter. Mange båter fulgte kongefamilien, og de flokket seg rundt musikktroppen for å høre dem spille. I tillegg var NRK der for å filme deler av seansen. Etter at konserten og båtparaden var ferdig, dro kompaniet tilbake til fastlandet. Nå var det snart tid for dagens siste oppdrag; drilloppvisning på Huseby leir.

Drilloppvisning i Huseby leir på nasjonaldagen er vanligvis en populær attraksjon for sivilbefolkningen. Det er åpen leir, og det pleier å være masse mennesker rundt X-plass. I år var dette naturligvis annerledes. Det var ingen sivile som skulle komme å se på oppvisningen. Publikum besto av de fra bataljonen som var på leir på 17. mai. Selv om det var færre mennesker tilstede enn til vanlig, så betydde ikke dette at oppvisningen var noe mindre viktig enn den ellers ville vært. For kompaniet var det viktig å spre 17. mai-glede til de som måtte tjenestegjøre, og som ikke kunne markere dagen med venner og familie. Til tross for en lang dag, var gardistene klare for å gi alt. Utmarsjen ble gått til «Norge i rødt, hvitt og blått», og kompaniet gikk fra X-plass til Gardehallen. Der ble kompaniet møtt med is og kake, og kompaniet gikk sammen igjennom dagens oppdrag.

I år var det en annerledes 17. mai for kompaniet, men til tross for det ble dagen utrolig begivenhetsrik og givende. Nasjonaldagen bestod av fem kransenedleggelser, to flaggseremonier, et TV-innslag på Operataket på TV2, den nasjonale seremonien på Slottsplassen med NRK, et TV-innslag med årets trommestunt, en oppmarsj fra Slottet til Honnørbryggen, en stående konsert, flagg og salutter på Lille Herbern i forbindelse med båtparaden og drilloppvisning for bataljonen på Huseby leir. Kompaniet er godt fornøyd med dagen i sin helhet, og håper at vi bidro til å gjøre dagen fin for resten av våre landsmenn.

Ledende menig Viksmo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s