Evaluering og Debutdrill

I uke 14 kom kompaniet tilbake til Huseby leir etter en velfortjent påskepermisjon. Tilbake på leir ble troppene delt opp i mindre kohorter, og samtlige måtte teste seg for Covid-19. Dette ble etterfulgt av noen dager med skjerming, imens man ventet spent på alle prøvesvarene. I skjermingsperioden fikk troppene hver for seg mulighet til å drive fysisk fostring og sluttet orden. Selv om dette måtte gjennomføres med avstand og munnbind, var det ingen tid å miste. Grunnen til det var at en uke etter ankomst Huseby leir, var det tid for gardesjefens evaluering av årets drillprogram. Etter at samtlige i kompaniet fikk negativt prøvesvar på Covid-19-testen, kunne man igjen starte med kompaniøkter. Med restituerte kropper og sinn var troppene klare for å angripe de siste dagene med trening før evalueringen.

Gardesjefens evaluering er en svært viktig tradisjon for kompaniet. Evalueringen forekommer hvert år, når solen begynner å varme og dagene blir lysere – på våren. For alle gardistene markerer evalueringen overgangen fra fagperiode til drillsesong. Blir Ola-drillen godkjent, er den klar å bli vist for offentligheten. For gardistene sin del betyr dette at de endelig kan få litt annerkjennelse for alle timene med intens jobbing. Vintermånedene er tunge, og det er lange dager med mye terping og trening. Dette hadde drillgardist Todal-Støback å si om nervene før evalueringen:

«Etter mye trening, var det tid for å virkelig prestere. Selv om jeg hadde trent utallige timer på det vi skulle vise frem, kjente jeg likevel på et press og nervøsitet. Man ønsker at en selv, troppen og kompaniet skal vise seg fra sin beste side. Det er dette vi kan best, men det er personer med enda mer ekspertise som skal evaluere. Det var nervepirrende.»

Klokken 10:30 onsdag 14. april begynte innmarsjen. Evalueringsteamet var på plass, og det inneholdt personer fra både innsiden og utsiden av avdelingen. Da det først var i gang var det fullt fokus på det man skulle gjøre; det man hadde drillet på, om igjen og om igjen. Telle slagene i bevegelsene og finne rytmen. Der måtte fokuset ligge gjennom drillen. Senere på dagen samlet kompanisjef; Kaptein Fredriksen, kompaniet. Han kunne meddele at årets drillprogram ble godkjent. Dette gir selvfølgelig en god følelse for alle som er involvert i årets drill, både de vernepliktige og befal. Desto viktigere er likevel tilbakemeldingene evalueringsteamet ga til kompaniet. Disse tilbakemeldingene er utrolig viktig for at årets Ola-drill skal bli bedre. Evalueringen er ikke viktig fordi man får en godkjent/ikke godkjent, men fordi den er med på å utvikle hele kompaniet. Tilbakemeldingene fra et team fullt av ekspertise og mange år med erfaring, er uten tvil nødvendig for å bli så gode som mulig.

Siden Ola-drillen ble godkjent, betydde det at den nå kan vises frem. Kun to dager etter evalueringen kunne årets drillprogram endelig bli vist frem for et fysisk publikum. 16. april skinte sola over Huseby leir. Det var et fantastisk vær, og gardister og ansatte i avdelingen begynte å samle seg på tribunen. På 0-plan var det mange spente KP3-ere, klare for å vise seg frem for resten av Garden. Alle som sto i blokka, klare til innmarsj, kjente naturligvis på nervøsitet. Samtidig var man kry og stolt. Det var tid for å høste litt applaus. Samtidig var det noe som gjorde det litt ekstra spesielt å gå drill denne vårdagen. Det var nemlig første gang (siden høsten 2018, red.anm) det ble gått en drilloppvisning på X-plass, på grunn av renovering av mannskapsmessa. X-plass er kompaniets hjemmearena, og det var en god følelse å marsjere inn på plassen.

Fra debutdrillen på X-plass.
Foto: Mia Olsen / Forsvaret

Etter vel overstått evaluering og debutdrill, ser kompaniet fram til en spennende drillsesong. Ukene fremover kommer til å bestå av trening og terping, slik at man blir litt bedre hver dag. «Fagperioden» er over, men utviklingen av ferdighetene innen sluttet orden vil ikke være over før årets kontingent går ut av leirens porter for siste gang. Før den tid gleder vi til å vise oss frem for resten av Norge og verden.

Årets drill avsluttes i kjent stil med Gammel jegermarsj.
Foto: Mia Olsen / Forsvaret

Gardist Viksmo

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s