Soldaten med en variert tjeneste

Gardister i Musikktroppen har en veldig spesiell og særegen tjeneste i Forsvaret. Vi er en del av et kompani som hovedsakelig driver med «svart tjeneste», altså seremonielle og representative oppdrag. På den andre siden har Covid-19 åpnet opp for mer «grønn tjeneste» enn det som tidligere har vært normalt for Musikktroppen. Grunnen til det er at pandemien har forhindret større arrangementer, hjemreiser og de samme mulighetene til å koble av fra den daglige tjenesten slik de fleste tidligere kontingenter har hatt. For vår del betyr grønn tjeneste grunnleggende soldatutdanning, en utdanning som alle soldater inne til førstegangstjeneste skal igjennom i forskjellig grad. Av naturlige årsaker med tanke på tid for å bli klare til konsertsesong og drillsesong, får vi vanligvis ikke mye tid til denne utdanningen. Befalet vårt så derimot muligheten til å gjennomføre en del av den grønne utdanning da pandemien har gitt troppen et behov for å få noen avbrekk fra de daglige rutinene.

Musikktroppens første møte med GSU (Grunnleggende Soldatutdanning. Red.anm.) var i november under vår rekruttperiode og grunnutdanning. Vi begynte med forberedelser rettet mot den kommende feltøvelsen som vi skulle gjennomføre samtidig med skyteutdanningen vår. Vi startet med grunnleggende feltleksjoner i Stubbers, nærøvingsområdet i tilknytning Huseby leir. Vi drillet på å sette opp telt, fyre opp multifuel og lærte bruk av primus. Vi gjennomførte også leksjoner i våpenbehandling, magasinbytter og rutiner på skytebanen. Dette gjorde at troppen var godt forberedt da vi dro til Sessvollmoen. Der fikk vi etablert en god base med lagsteltene.

Lagene etablerer sin første bivuakk før første døgn med tilvenning. Foto: Fredrik Kim Gresseth

I løpet av øvelsen byttet lagsmedlemmene på å være lagfører og nestlagfører. Slik fikk mange kjent litt på følelsen av ansvar og ledelse i felt. Hovedfokuset under feltøvelsen var utdanning innen skyting. Man skjøt i mindre grupper, og seansen startet med å «skyte inn» siktet (stille inn siktet) til den enkelte soldaten. Videre skjøt man fra flere skytestillinger, både med og uten støtte. Dagene på skytebanen ble avsluttet med første standpunkttest: skarpskyttermerket. Det er en test der man skyter i forskjellige skytestillinger, og det er både med og uten magasinbytter, samt et tidskrav for hver øvelse. Det betyr at merket krever enn viss presisjon, treffsikkerhet og selvsikkerhet med våpenet. Både troppen og befalet ble positivt overrasket over hvor mange som klarte kravene. Å klare skarpskyttermerket resulterer i et ferdighetsmerke som man får gå med på tjenesteuniformen.

Fra første standpunkttest mot slutten av skytebanedag 3. Foto: Fredrik Kim Gresseth

I løpet av året som vernepliktig i Forsvaret, er det flere arenaer for mestring vi har fått oppleve så langt. Det kan for eksempel være å føle på effektene av CS-gass, tung TASSing (Transport av syke og sårede. Red.anm.) under mestringsløp, combat conditioning (fysisk trening. Red. anm.) ute på et jorde eller bæring av 10 liter vanndunk. I tillegg har vi fått oppleve gjennomgang av råk sammen med kompanistaben og drilltroppen. Først marsjet vi i nesten to timer før vi nådde et isbelagt Østernvann. Isen var sagd opp i en firkant, slik at to personer kunne være ute i vannet samtidig. Oversersjant Gresseth var førstemann uti. Han demonstrerte hvordan man kom seg opp av vannet, samtidig som at kompanisjefen kunne forsikre oss om at all sikkerhet var ivaretatt. Vi hadde et tau bundet fast til oss i tilfelle vi ikke fikk oss opp, vi hadde skistaver til å dra oss opp med og vi hadde også på oss litt klær for å simulere mest mulig hvordan det vil være å gå igjennom isen i en reel situasjon. En etter en gikk man så uti det kalde vannet. Før man skulle få lov til å dra seg opp til land ved hjelp av skistaver, måtte man anmode om å få forlate råket. Da gjaldt det å få kontroll på pusten, og holde seg rolig i vannet.

Gjennomgang råk. Foto: Hedda Endregaard

Etter at alle hadde fått sprunget varmen tilbake og kledd på seg tørre klær hadde vi litt bålkos i solen før vi marsjet hjem igjen. Der ventet det noen timers re-KTS (Klar-Til-Strid) med tørking, vasking av klær samt en god og varm dusj. Allerede dagen etterpå ikledde vi oss parade og hadde tre huskonserter for de andre kompaniene på leir, mens signalkorpset fortsatte med oppdrag i forbindelse med NM skøyter i Hamar. Det var en veldig beskrivende og fin helg om hvordan det er å være i musikktroppen. Vi marsjet inn i skogen med 3.linje (stridsvest, stridssekk og gevær) den ene dagen, og dagen etterpå kledde vi oss i parade og spilte konserter og løste signaloppdrag.

Signaloppdrag i Vikingskipet, Hamar under NM Skøyter 2021. Foto: Hedda Endregaard

Dette er noe av det vi i Musikktroppen har fått oppleve så langt av den grønne utdanningen. Det er fint å vite at vi også er en ressurs som kan brukes i fred, krise og krig, selv om vi ikke blir best innenfor dette domenet. I 3. gardekompani har vi en holdning om at vi skal løse alle oppdrag vi blir tildelt med samme seriøsitet. Vi skal gjøre det skikkelig, uansett hva oppdraget går ut på.

Snart er drillsesongen i gang, og da vil hovedfokuset ligge på å perfeksjonere drillprogrammet vårt og representere den norske vernepliktsmodellen, Hæren, Forsvaret og Norge utad. Vi gleder oss!

Skrevet av Ledende menig Orheim og Gardist Hettasch

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s