Til minne om Nils Steen Egelien

Født: 23. januar 1933 Død: 11. desember 2020

Fredag 11. desember fikk kompaniet den triste meldingen om Major Egeliens bortgang. En uke senere; fredag 18. desember, fikk vi lov til å bidra med en siste hilsen til en som har betydd mye for kompaniet og kontingenten i en årrekke. Tross koronarestriksjoner fikk vi stilt med Gardens Fane, en honnørvakt utenfor kirken, to hornblåsere, en oktett med solist fra kp2 (tidligere solist i musikktroppen 2020) og med brettingen av flagget før jordpåkastelsen ute på kirkegården. Det var et særdeles verdig, rørende og ærefullt oppdrag.

Senere på dagen gjennomførte vi en kort minnestund foran statuen av Gardens maskott; Nils Olav. Dette fordi vi ikke kunne stille med hele kompaniet i selve begravelsen.

Kompaniet er samlet i sine respektive kohorter for minnestund. Foto: Fredrik Gresseth

Følgende minneord ble skrevet av avdelingen til minnesidene.

«I 1958 kalte Gardesjef Leif Schanche den 25 år gamle Fenrik Egelien inn på sitt kontor. Her fikk han melding om å etablere Norges beste jegertropp og en Gardemusikk som Kongen kunne være stolt av. Tre år senere, i 1961 deltok kombinasjonen av disse to troppene på esplanadaen i Edinburgh foran flere tusen mennesker for første gang. I årene etter sto han i frontlinjen for utviklingen av musikk og drillkontingenten fram til 90-tallet da han gikk av som sjef for vakt og parade.

Han har vært en sentral skikkelse i både etableringen av Norske Gardeveteraners Drillkontingent og Norske Gardemusikeres Forbund, samt driften av Norges Gardistforbund. Han har betydd mye for mange, men kanskje mest for musikk og drillkontingenten, dagens 3. gardekompani. Han etablerte gardemusikken, og fulgte denne i flere tiår som både troppsjef og kontingentsjef. Han utfordret sine under-, side-, og overordnede med sin kreativitet, oppofrelse og holdning til at kontingenten skulle bli «steike bra!». Nils var en pådriver for å få vist fram kontingenten utenfor Norges grenser. Dette resulterte i deltakelsen på en rekke historiske og viktige markeringer, tattooer, seremonier og andre arrangementer med en rekke kongelige, statsoverhoder og dignitærer. Hans karisma, kombinert med det alltid glødende engasjement og iver har i en årrekke vært en døråpner for avdelingen. dette har vært avgjørende for de mulighetene avdelingen har fått i utlandet og har vært en sentral del av anseelsen kompaniet har i dag.

Nils sine implementerte holdninger, tradisjoner, verdier og engasjement for faget sitter fortsatt i veggene i Hans Majestet Kongens Garde. De senere år var han alltid tilstede under markeringer i leiren, minnesmarkeringer i forbindelse med Koreakrigen, og i det daglige veteranarbeidet. I tillegg holdt han foredrag om gardens historie til flere tusen kommende gardister. Han var alltid genuint interessert i folk og tok seg tid til den enkelte, spesielt i veteranvirksomheten blant tidligere gardister. Han var en bauta, et forbilde og en hedersmann. Han vil for alltid ha en spesiell plass i gardens historie. Til alle gardister, gardeveteraner og storfamilien garden, vi samles i sorgen over å ha mistet en av våre fremste.

Våre tanker går til de etterlatte; Marit og den nærmeste familie. Mr. Garden, takk for tjenesten. En gang gardist, alltid gardist!

Hans Majestet Kongens Garde»

Link til minnesiden hos Jølstad begravelsesbyrå:

https://jolstad.vareminnesider.no/memorial_page/memorial_page_personal_info.php?order_id=3804884&set_site_id=75&fbrefresh=3804884&sign=58df179bc6496774769e0e597fd6f552
Vi tente lys til minne om Nils foran statuen av maskotten vår. Foto: Fredrik Gresseth

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s