Mai oppsummert!

Dette innlegget ble skrevet underveis i mai måned og ferdigstilt i juni.

Hverdagen i KP3

For Drill har Mai vært en spennende måned med trening på gamle kunnskaper, men også nye ferdigheter. Vi har blitt introdusert til SLO innenfor både flaggbæring og kransenedleggelse. I en periode hvor det er mye terping på det vi er allerede er kjent med, var det gøy, lærerikt og interessant å få prøve seg på noe nytt igjen. De samme gamle rutinene med Band of Brothers, slåball og ukentlig innebandy-turnering har fortsatt stått på planen.

Musikk hadde en relativ lik uke, med noen oppdrag for signal og innlæring av gatedrill. Når det nærmet seg 17. Mai, så fikk de en liten pause fra kjøkkentjenesten. Dette var for å kunne få all tiden de trengte frem mot nasjonaldagen.

Det er ikke alle steder det er plass til å gå en full oladrill, så det er der gatedrill kommer inn i bildet. Gatedrill er et program hvor vi får vist frem mest mulig på minst mulig plass. Drilltroppen går sin egendel og stilledel, og musikk sitt trommestunt kommer frem foran musikkblokken slik at slagverk i begge korps blir synlig. Deretter følger en utmarsj til vanlig oppmarsj blokk og kompaniet forflytter seg til neste destinasjon. Da nasjonaldagen i år var preget av usikkerhet både i lokasjon og plass, ble gatedrillen innlært de siste to ukene før 17.mai slik at kompaniet kunne løse forkortede driller på mindre plass, samt deler av oladrillen på plasser med god nok plass.

Gardist Berntsen

Seremoni 7. Mai

“Den 7. mai ble jeg, drillgardist Makassiouk, og drillgardist Karlsen sendt til Vestre Gravlund sammen med musikkgardistene Aarvak, Teigen, Lindberg-Olsen og Ytrestøyl. Oppdraget var en kransenedleggelse foran det sovjetiske minnesmerket til minne om de sovjetiske styrkene som rykket inn i Øst-Finnmark i 1944 og markerte en start på frigjørelsen fra Nazi-Tyskland.

Dette oppdraget ble en ekstra stor ære for min del fordi min oldefar Ivan Kuzginov var en sovjetisk offiser, og var stedfortredende kommandør for det væpnede vaktholdet i Kirkenes havn. I etterkant av krigen har han selv besøkt Akershus festning og bekranset minnesmerker med gardister fra kompaniet tilstede.

Ved Vestre Gravlund var utenriksministeren tilstede, samt noen representanter fra den Russiske ambassaden. Vi gikk en innmarsj sammen med de fire fra musikk. Jeg og Karlsen la ned krans for utenriksministeren og musikkgardistene spilte en vakker bønn. Deretter la de russiske ned to buketter med roser, før de slo av en prat med utenriksministeren. De dro, og vi tok utmarsj.

Det var et kort, men utrolig kult oppdrag som markerte et av mine høydepunkter hittil i tjenesten.”

Drillgardist Makassiouk

Fra seremonien på Vestre Gravlund. // Foto: Per A. Nilsen, Utenriksdepartementet

8.Mai / Frigjørings- og veterandagen

En stor dag. Vi i drilltroppen skulle gjennomføre tre seremonielle oppdrag den 8.mai. Disse oppdragene innebar flaggbæring, honnøravgivelse og kransenedleggelse på Akershus festning for å hedre veteranene våre og til minne om de væpnede konfliktene Norske styrker har deltatt i siden andre verdenskrig. Først var retterstedet hvor Stortingspresident Tone Trøen var VIP og taler for dagen. En styrke fra troppen samt en kvartett fra stabsmusikken stod for det seremonielle rundt kransnedleggelsen.  De resterende i troppen stod klare ved Minnelunden for å ta imot lederen av Forsvarskomiteen; Anniken Huitfeldt som var VIP og taler.

Etter denne seremonien var det tid for hovedseremonien for dagen ved nasjonalmonumentet. Her ventet vi ankomsten til HM Kongen, HM Dronningen, HKH Kronprinsen, HKH Kronprinsessen, Statsministeren og Forsvarsministeren. 

HM Kongen, Statsministeren og en veteran holdt hver sin tale, nasjonalsangen ble spilt og krans nedlagt. Etter noen timer på festningen kunne vi konkludere med et vellykket oppdrag som var verdig dagen det representerte. Jeg tror vi alle mot slutten av dagen verdsatte litt mer det vi faktisk har. For frihet har ikke alltid vært en selvfølge.

Musikktroppen og 12 stk fra signal dro til Rena leir for å delta på sjefsskiftet til Telemarksbataljonen. Der spilte vi noen marsjer og signaler både før og under seremonien, og var med på å gjøre stas på avtroppende og påtroppende sjef. På veien hjem fra Rena leir dro vi innom Midtskogen gård for å se på minnesteinen og høre litt om hva som skjedde der i Aprildagene 1940. Dette var et minnerikt oppdrag og det var veldig fint å få kommet seg ut på oppdrag igjen.

Gardist Grønhaug og LM Syvertsen

Fra seremonien på Nasjonalmonumentet. // Foto: Hedvig A. Halgunset / Forsvaret

17.mai

17. mai i år var dømt til å være en spesiell feiring. Befolkningen hadde fått beskjed om å holde seg hjemme samt barnetog og skolefeiringer ble avlyst. Alt skulle ha pekt til at dette ble kanskje det året 17. mai ble avlyst… For 3.gardekompani var ikke dette noe valg. På selve dagen løste kompaniet hele 11 oppdrag på flere forskjellige steder i Oslo. Tradisjonelt sett blir oppdragene til Garden delt på forskjellige kompani, men grunnet COVID-19 fikk kompaniet tildelt alle de seremonielle oppdragene i tillegg til de vi vanligvis har på 17.mai. Dagen ble hektisk, lang og særdeles meningsfull. For å få et bedre innblikk i hvordan selve 17. mai var for oss, har Gardist Pettersen og LM Syvertsen fra Drill, og Gardist Kampen fra Musikk skrevet litt fra deres perspektiv.  

«17 mai var for 3. gardekompani den desidert største begivenheten som skulle skje, gitt at alle andre oppdrag ble avlyst, og at det også var det eneste oppdraget som helt sikkert skulle utføres. Hvordan det skulle utføres derimot, var usikkert frem til noen dager før selve nasjonaldagen. Dette førte til en del usikkerhet i kompaniet. Tross usikkerheten var tiden før nasjonaldagen preget av hard trening så vi skulle være best mulig utrustet til oppdragene uvisse om hva og hvor det skulle bli. 

Selve dagen var såklart også spenningsfull, siden det var første gang kompaniet skulle gå en drilloppvisning foran folk og på riksdekkende TV. På bussturen til Akershus festning hvor vi skulle utføre noen seremonier før drilloppvisningene summet det i »nå er dagen her» og »nå skjer det faktisk», samt allsang på sangene vi skulle synge på slottsplassen. Detaljene av oppdraget ble også holdt hemmelige før oppdraget, som jeg tror bidro til mye av spenningen og forhåpningene til egne prestasjoner.

Det vi hadde av dødtid gikk til å se over sendingene på TV2 og NRK, begeistrede over hvor bra det endte opp med å se ut. Sendingene var nok det meste av egen tilbakemelding som ble gitt, siden oppvisningene ble husket som en fjern verden i det vi brukte en stund på å prosessere hva vi faktisk hadde gjort, og ikke minst betydningen av å ha blitt gitt muligheten til å opptre foran hele Norge på selveste nasjonaldagen, foran majesteten og det norske folk.”

Gardist Pettersen 

“17.mai er en motivasjon i seg selv for mange som søker seg til 3.gardekompani. Selve grunnlovsdagen. Dette er en særdeles spesiell dag for hele kompaniet. Både fordi det er en dag man løser flere skarpe oppdrag på kort tid, men også fordi dette er en dag kompaniet blir eksponert og kringkastet i offentligheten i mye større grad enn en vanlig tjenestedag.  Å få det ærefulle oppdraget å tjenestegjøre på vegne av Hans Majestet Kongens Garde i full paradeuniform som musiker og drillgardist er helt unikt, og noe mange ser frem til gjennom hele året. Dette ble som kjent en spesiell nasjonaldag pga de omstendighetene vi lever i og står i akkurat nå, og det var derfor knyttet mye spenning til om kompaniet i det hele tatt kunne løse oppdrag på 17.mai. På en vanlig hvilken som helst grunnlovsdag ville troppen løst seremonielle oppdrag, samt oppdrag på steder der det myldret av publikum. Men dette var naturligvis ikke et alternativ i år. Løsningen ble derfor å holde flesteparten av kompaniets oppdrag hemmelige utenfor leir, og istedenfor kringkaste hele kompaniet ved flere anledninger gjennom dagen på rikskanaler som NRK og TV2. Gardistene visste selvfølgelig hvor og hva vi skulle gjøre, det hadde vi naturligvis trent på i forkant.

Dagen startet med revelje 05:15, og det var mange spente musikk- og drillgardister som var spente på hva dagen ville bringe. Paraden var klargjort med sylskarpe presser og nypussede sko og belter. Frokost ble inntatt, og materiell samt gardistene lastet opp på buss 06:40, klare for å løse oppdrag. Solen skinte, og det var allerede godt og varmt. Kompaniet delte seg på 3 busser, én for hver kube i musikktropp, og en med 20 drillgardister med 4 hornblåsere som skulle løse oppdrag på Akershus festning. Musikk og resten av drill kjørte avgårde til 7.juni-plassen utenfor Utenriksdepartementets kontorer for å løse første seremonielle oppdrag, en kransenedleggelse ved Kong Haakon VII-statuen. Deretter ventet neste seremoni, med kransenedleggelse foran oberst Krebs grav v/Krist kirkegård. Det var noe publikum ved begge seremonier, men heldigvis ikke nok til at oppdragene måtte avlyses. 

Etter å ha løst hendholdsvis 2 og 3 oppdrag hver for seg, ble kompaniet nå samlet foran neste oppdrag. Neste oppdrag var 2 drilloppvisninger på Operataket, som begge skulle sendes på TV2 under God Morgen Norges sending. Disse drilloppvisningene var noe helt annet enn de arenaene vi har gått drill på før, både fordi underlaget var særs glatt med lite friksjon, samt at arenaen var mindre enn det vi var vant til. Kompaniet løste dette på en særdeles god måte, og hele oppvisningen ble en mektig opplevelse, både på grunn av ferdighetene innad i kompaniet, akkompagnert av proff filming fra TV2s kamerateam. Etter suksessen på Operataket ventet en velfortjent lunsj inne på Akershus Festning, som ble inntatt i nydelige omgivelser. 

Etter lunsjen var det klart for neste oppdrag, og det som sannsynligvis tiltrakk seg størst oppmerksomhet. Dette var det høytidelige oppdraget på Slottsplassen, foran hele kongefamilien og direktesendt på NRK. Her skulle kompaniet gjøre en innmarsj på taktslag, holdte i to blokker, og deretter vende mot Slottet. Hele landet skulle være med og synge «Ja, vi elsker» 13:00, og HMKG representert ved 3.gardekompani skulle akkompagnere. Deretter fulgte den tradisjonsrike gatedrillen som vanligvis blir gjennomført på Karl Johan med Drilltroppen sin egendel til «Narviksgutten» samt stilledel, etterfulgt av sang og spill med hele kompaniet til «Norge i rødt, hvitt og blått». Kompaniet gikk utmarsj til «Gammel jegermarsj», og lastet raskt opp på buss. Siste oppdrag utenfor leir sto musikktropp for, og var en oppmarsj utenfor Ullevål sykehus. Her skulle også kongeparet og kronprinsparet kjøre forbi i åpen bil. Etter oppdrag utført, var det tilbake til leir. I leir sto parademiddag og litt lett puss og press for tur, før dagens siste oppdrag skulle gjennomføres. Dagens siste oppdrag var en full oladrill på X-plass, med hele bataljonen som tilskuere. Direkte etter oppdraget fulgte en samling med kompanisjef i gardehallen, før kompaniet fikk en velfortjent langperm. 

Det hele kan oppsummeres i en dag helt utenom det vanlige, men den kunne ikke blitt sånn uten mine fantastiske medgardister, samt det fine været vi fikk. Dette er en dag jeg er glad jeg fikk oppleve, selvom det aldri kommer en dag som denne igjen. Det er kanskje noe av dette som gjør dagen så unik og spesiell. Jeg ville i hvert fall aldri vært denne dagen forunt.”

Gardist Kampen

“17. mai. Norges dag, folkets, vår dag. Helt siden jeg var et lite barn har jeg hvert år sett på nrks sending for å se drilltroppen. Selv om jeg ikke før nå har vært del av troppen har den alltid stått meg og familien min nær. Men aldri så nær som den dagen, 17. mai 2020.

I årevis har jeg fantasert meg bort i tanker om å være, den som gikk med gevær på tv, den som marsjerte i takt, en drillgardist. Og på nasjonaldagen 2020 var jeg det.

Det er vanskelig å forklare den surrealistiske følelsen man sitter med etter man har gjennomført noe man lenge har ønsket, eller “drømt” om. Det å gå foran slottet på nasjonaldagen var for meg, en stor ære, men likevel falt det ikke over meg virkelig hvor stort det var før etter drillen, på bussturen tilbake til Huseby leir. Vi hadde laget historie, vi hadde som kompani, tre sendinger på riksdekkende fjernsyn. Vi stod foran kongehuset og gjorde akkurat det vi liker, det vi har brukt hundrevis av timer på å få presentabelt. Det vi er kjent for.

Stemningen i troppen var i grunn mer avslappet enn man skulle trodd, jeg synes ikke å kunne huske noen som var nervøse i betydelig grad, vi visste hva vi måtte gjøre og vi gav alt for å gjøre det. Resultatet var at dagen blir husket (i hvert fall av meg) som en dag der vi gikk noen av de beste drillene vi har gått. 

Dette skulle bli det eneste drilloppdraget vi hadde utenfor leir denne kontingenten, men vi fortsetter å gi alt fram til årets kontingent møter sin tidlige, uunngåelige slutt. For i troppen brenner en ild som aldri vil stoppe. Så uansett hvor vi er skal vi “brenne” videre.”

LM Syvertsen

Fra seremonien på Ob. Krebs grav, Krist Kirkegård. // Foto: Forsvaret

Permisjon for 3. gardekompani

Korona har som vi alle vet påvirket oss alle, og for garden har det som nevnt påført strenge smittevernstilltak for å kunne hindre/minimere videre smitte. Dette har innebært et portforbud som har i ca 10 uker holdt 3. Gardekompani innelåst på leir. Heldigvis for oss fikk vi en 2 ukers permisjon etter 17. mai.

Tiden har vært krevende for mange, der vi vanligvis har fått helger og mindre permisjoner til å dra hjem eller oppholde oss andre steder enn i leir. Personlig har det hardeste vært å ikke kunne komme hjem til kjæreste og familie, noe som har vært store motivatorer gjennom vanskelige tider i tjenesten. Eneste kontakten vi har hatt har vært korte møter på 5 meters avstand utenfor leirvakten, eller over telefon. For andre har problemet vært å måtte tilbringe så mye tid med de samme menneskene. Alle er jo ikke bestevenner, og i denne perioden har disse problemene kommet veldig til lys. Samtidig har denne tiden også vært veldig lærerik. Å kunne ta hensyn til hverandres forskjeller og behov har blitt utrolig viktig, og vi alle har blitt testet slik vi aldri har blitt testet før. Vi som bor i området har også fått oppleve hvordan det er å ha vært lengre perioder vekke fra familie og venner. Min største erfaring fra denne perioden har vært, som sikkert mange av dere der hjemme også har opplevd, hvor nærme man kommer de man bor sammen med. 

Alt i alt har portforbudet hatt både positive og negative sider ved seg, men vi i militæret må jo også gjøre vår del av jobben for at vi som samfunn kommer oss gjennom denne krisen. Jeg kan uansett trygt si at denne 2 ukers permisjonen har blitt satt stor pris på av alle her. 

Gardist Flaata

Fra drilloppvisningen på Operataket. // Foto: Forsvaret

Drilloppvisningene våre ligger alle tilgjengelig på youtube!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s