Parade i Warsawa

Det er onsdag 24.april 2019. Vi er kommet godt i gang med første slo-økt etter påskeferien da sjanten roper opp Ødegård og Tverå. Vi får føringer om å må møte på kapteinens kontor med en gang. «God dag. Dere skal til Polen neste uke» sier kaptein Skaret i det vi tråkker over dørstokken, før sersjant Fairchild gir oss mer informasjon om oppdraget vi er gitt. Vi skal ta del i en stor militærparade med namn «Strong in Alliances». Paraden markerer både 20-årsjubileet til Polens tiltredelse i NATO, og 15-årsjubileet til Polens medlemskap i den europeiske union.

1.Mai reiser vi ned sammen med sersjant Fairchild og blir tatt i mot av den polske kadetten Piotr på militærakademiet for teknologi i Warszawa. Han skal følge oss de neste dagene og sørge for at vi får den informasjonen vi trenger.

Vi starter med forberedelsene til paraden neste dag.

Sammen med alle representantene for de ulike delegasjonene som deltar blir vi kjørt ut av byen til en avsperret flystripe. Der blir nasjonene stilt opp i rekkefølgen som skal brukes i paraden. Vi finner fort ut at alle kommandoene vil bli gitt på polsk. Starten blir derfor litt seig, men vi får god hjelp av Piotr som oversetter alt som blir ropt opp på anlegget. Etter noen timer er forberedelsene gjennomført. Vi returnerer til akademiet hvor vi pusser, presser og klargjør alt utstyr til morgendagen.

58842394_905725419772824_7151396057107136512_n
Alle de ulike landene representert // Foto: Poland MOD

Vi spiser frokost på rommet, barberer oss og gjør rutinene før uttak av våpen og reise mot sentrale Warsawa, der paraden blir avholdt. Når vi går av bussen har vi nesten fire timer før paraden begynner og vi får se soldater fra mange nasjoner. Alt fra hesteryttere til alpejegere. Omsider går vi gjennom en sikkerhetskontroll før vi går inn til gata vi skal marsjere langs.

Vi stiller opp, tar på bajonett og inntar grunnstilling. Vi blir stående en stund og vente på at presidenten skal ankomme paraden. Han holder en tale og deretter begynner de over 2000 soldatene å marsjere langs gaten. Vi fikk vite at det var et stort arrangement, men etterhvert som vi marsjerer innser vi at det er veldig mye større enn vi trodde. Titusenvis av mennesker står på broer og langs gatene for å se paraden bestående av over to tusen soldater, 80 fly og helikopter, og et uvisst antall stridsvogner.

59456804_2329913113921556_2728035983718088704_n
Gardist Tverå, O.Sjt. Fairchild og gardist Ødegård under paraden. // Foto: Poland MOD

Til slutt marsjerer vi ut på en sidegate der bussene står og venter. Etter å ha gjort en egenvurdering av gjennomførelsen setter vi oss på bussen, vel fornøyd med oppdraget, og vender nesen mot militærakademiet.

Når vi er tilbake på rommet, begynner vi å pakke og gjøre mest mulig klart til hjemreise tidlig dagen etter. Vi er effektive slik at vi rekker en tur til Warszawa sentrum for litt sightseeing. Bilde:

Avreisedagen starter tidlig og går smidig og effektivt. Vi står opp kl. 0400 og bare sju og en halv time senere er vi vel tilbake på leir.

– Gardist Ødegård og Tverå

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s