Diplomatmiddag på Slottet

«Jeg ble beæret, og klart man også blir nervøs når man skal spille for HM Kongen og hans gjester, men jeg kjenner jeg blir stolt av å være valgt ut til å representere Garden i en slik intim musikalsk setting», forteller musikkgardist Eskeland, som nettopp er valgt ut til å spille i en trio som skal underholde gjestene under slottsmiddagen torsdag den 14. februar. Og som han antyder er ikke publikumet hvem som helst denne kvelden. På gjestelisten finner vi alt fra ambassadører til statsråder i tillegg til de kongelige. Musikktroppen har fått i oppdrag å stå for underholdningen. Et ensemble skal spille fra balkongen under innmarsj og utmarsj og en syngende «flashmob» som skal overraske gjestene med «Bruremarsj fra Seljord» I tillegg skal trioen Eskeland er en del av, sammen med gardistene Graffer og Thorkildsen og Ødegård på vokal, stå for hovedunderholdningen på en scene i selveste Store spisesal i Slottets nordre fløy.

image00019.jpeg
Gardist Graffer og Eskeland forbereder seg til oppdrag på slottet. // Foto: Gardist Nilsen.

Det første stykket de skal spille heter «Velkomne med æra» og er den første av «Hundrad folktonar frå Hardanger» av Geir Tveit. Det spesielle er at stykket, som egentlig er skrevet for orkester, skal fremføres med bare fløyte, fagott, vibrafon og vokal. Senere blir det et nytt arr av musikkmajoren over «Morgenstemning» av Grieg. Tanken er at musikktroppen skal vise en litt annen side av seg selv og presentere musikk i et mindre ensemble. Eskeland forteller videre at stykket fungerer flott for besetningen; «Musikken utfolder seg søtt i lyse klanger og i tett samspill mellom de to blåserne og slagverk. Vi ble veldig glade for at vi får muligheten til å spille og vise frem et mer intimt samspill enn det vi vanligvis gjør. Og helgen som skulle være en permisjonshelg ble plutselig en øvingshelg av de helt store. Det skal jo ganske nøye forberedelser til når man spiller foran et så fint publikum. Jeg må forberede meg mentalt for å ta meg best ut og klare å finne roen på scenen, som er vanskelig fordi det er så få andre musikere å støtte seg på», sier han.

aarbo
Drillgardist Aarbø. // Foto: Gardist Bjørnson.

Musikktroppen kommer ikke alene til slottet. Drilltroppen skal også med. Det er nå onsdag, og hele kompaniet har vært på slottet og gjennomført lydprøver og andre forberedelser til den store kvelden. Drilltroppen har fått i oppdrag å stå hedersvakt inne i lokalet når gjestene ankommer. Drillgardist Aarbø forteller at det er en stor ære å kunne være med å representere Garden så tett på HM Kongen, og andre viktige personer. «Det var veldig kult i dag da vi var inne og forberedte oppdraget på slottet, som jo ikke er et sted man er hver dag. Klart man kan dra innom på guidet tur, men det å være på slottet i den hensikt å løse et oppdrag er jo spesielt. Jeg er ikke nervøs, for akkurat denne gangen er det ikke så mange forskjellige faktorer som kan gå galt, men jeg er jo allikevel litt spent. Jeg kjenner på et slags representasjonsansvar, og da er det jo ekstra viktig å fremstå bra», sier han.

meny
Program og meny for dagen på slottet. // Foto: O. Sjt. Fairchild.

Etter en siste lydprøve og en hel del venting er endelig den store kvelden kommet.

Musikktroppen hilste Kongen, Dronningen og Prinsesse Astrid velkommen med Gammel Jegermarsj fra balkongen i Store spisesal og de spilte frem til kveldens gjester hadde funnet sine gitte bordplasser. Trioen ankom spisesalen en time inn i middagen og «Velkomne med Æra» ble presentert til begeistring fra hele selskapet. Drillgardist Ødegårds fantastiske stemme klang langt inn backstage og mange av oss hadde minst en like god opplevelse som herskapet som satt der ute. Så kom Edward Griegs Morgenstemning og før applausen stilnet, var resten av Musikktropp allerede på vei inn på gulvet i store spisesal. Gardist Nilsen, Lillehammer og Epland ledet toget av gardister med en trommemarsj, og stilte seg midt i lokalet, mens resten av musikktroppen stilte seg langs veggene. Etter en fløyteintro fra Gardist Otervik og Graffer, brøt troppen ut i sang med «Bruremarsj fra Seljord». Dette var første gang en samlet musikktropp har hatt en fremførelse i et palass siden 1800-tallet – en historisk begivenhet! Balkongensembelet trakk så opp igjen, og spilte sin Valdresmarsj mens gjestene forlot salen. Kvelden var over, men for en vellykket kveld det ble! Dessverre ble det ikke tatt bilder under selve oppdraget da det er et strengt reglement for fotografi inne på Slottet. Det gjør bare kvelden enda mer spesiell: Den lever kun videre inne i oss og alle gjestene.

En livlig gardist Eskeland forteller; «Det var utrolig gøy! Det å spille i et så nydelig rom fylt av kongelige, et helt diplomatkorps og statsråder som begeistret publikum og kledd i galla, gir deg alt en musiker kan ønske seg…  Jeg føler meg fantastisk! Har aldri før følt meg så levende.»

Etter endt oppdrag hoppet gardistene til køys og hvilte til en ny dag med utsatt revelje kl. 07:00. Toget 3. gardekompani stopper aldri lenge om gangen, men for et minne denne kvelden ble! Nå ser vi frem til resten av tjenesten med forventning. Vi er alle spente på alt det vi har i vente av opplevelser som tropp og kompani.

– Musikkgardist Nilsen

En kommentar om “Diplomatmiddag på Slottet

  1. Fantastisk. Stå sammen og levér prestasjoner som verdens beste dere er!
    Hilsen musikkgardist 962 Bjørklund/ 1981

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s