Norsk militær tattoo – 2018

De siste to tiår har Norsk Militær Tattoo vært arrangert annethvert år i Oslo spektrum. Med mange deltakere og svært mange medvirkende er det Norges største innendørsshow. Hver gang kommer deltakere fra verden rundt til Oslo for å vise seg frem. I år var det et særdeles attraktivt og variert program med alt fra det løpende Bersaglieri-fanfarekorpset, svenske musikere på hest og utrolige Silent Drill Platoon til dans, sekkepiper og det verdensledende Top Secret Drum Corps, og som alltid Hans Majestet Kongens Gardes 3. kompani.

HMKG
Musikk & drill gjør sin entrè under årets Norsk Militær tattoo (Foto: Anette Ask/ Forsvaret)

For oss i musikk og drill var NMT en av de første drilloppvisningene utenfor gardeleiren, og ikke minst den første drilloppvisningen for et virkelig stort publikum. Og virkelig stort publikum var det, med praktisk talt fullsatt spektrum under alle fire forestillinger. Publikum fikk også virkelig igjen for pengene, med nærmere 20 deltakere på arenaen og et fantastisk sceneoppsett, storskjermer, stage band, kor og lysshow.

 

topsecret2
Litt pyroteknikk fyrer opp et allerede effekt-tungt show! (Foto: Anette Ask / Forsvaret)

 

Det mange ikke så var det som skjedde bak scenen (eller rettere sagt under tribunene), der alle militærkorpsene hadde sine hvileområder. Gardens hvileområde besto av 30 rekker med stoler. Med tanke på at dette var snakk om 120 soldater som skulle inn på et område tilsvarende din gjennomsnittlige buss, var det ikke mye rom til armer og ben. Instrumenter og utstyr fikk heldigvis lagringsplass litt bortenfor.
I andre enden av rommet vårt hadde Silent Drill Platoon fra USA sitt hvileområde. Deres drill er noe som bare må oppleves. Alt er gjort med en utrolig presisjon og kvalitet. Det er rett og slett en ren nytelse bare å se dem opptre. Deres militære eksersis er betraktelig annerledes enn vår, hvor vår utføres med trøkk og snert er deres elegant og kattemykt.

 

Silentdrill
Foruten lyden av håndgrep og gisp fra publikum opptrer denne gjengen helt stille. Foto: Anette Ask /Forsvaret

 

Et annet innslag som imponerte var Fanfara Bersaglieri Aminto Carreto fra Bedizzole i Italia. Alle som har prøvd å løpe og spille vet at det er vanskelig og vondt for leppene. I dette militærkorpset finnes det folk av alle aldre og med mange forskjellige kroppsfasonger, men Italienerne klarer likevel alle som én å løpe rundt, holde innretningen, i tillegg til å spille bra. Alt i alt veldig imponerende!

 

Bersaglieri
Absolutt blant utøverne med høyest energi på scenen! Foto: Anette Ask / Forsvaret. 

 

Noen av innslagene var store musikalske opplevelser mens andre imponerte mer med tanke på det drilltekniske. Vi fra garden er nok ikke best på drill eller musikk isolert sett, men kombinasjonen vår av begge er det som h. Det skyldes mange, mange timer med trening, og ikke minst motivasjon til å gi alt i hver eneste vending, hvert eneste skritt, for ikke å nevne all oppvarmingen vi gjør både fysisk og mentalt, både som enkeltpersoner og som gruppe, i tiden før vi skal ut på gulvet. Etter hver drilloppvisning samles vi og evaluerer våre prestasjoner. Både positive og negative tilbakemeldinger blir vi minnet på rett før neste oppvisning. Slik klarer vi å gjøre hver drilloppvisning en liten tanke bedre for hver gang – og der ligger nok det viktigste bak våre resultater: å gjøre alt litt bedre enn forrige gang!

 

Fendler.jpg
Gi alt! I hver eneste vending! Foto: Anette Ask / Forsvaret

 

Programmet i år var utrolig stjernespekket, vet vi at publikum fikk seg et enestående show! Dersom du ikke fikk anledningen i år, anbefales det på det sterkeste å ta turen i 2020, og om du vil nok, kanskje delta selv?

 

20180419fs-9
Kontingent 2018, klare for å gi alt i årets Militær tattoo (Foto: Forsvarets mediearkiv)

 

Musikkgardist Valøy
Mer info om deltakerne på NMT 2018 finner du her:
https://forsvaret.no/kultur/musikk/artister-2018

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s