Ukehavende Hornblåser

Da jeg fikk brev om at jeg hadde kommet inn som signalhornist i signalkorpset til Hans Majestet Kongens Garde 3. gardekompani, visste jeg egentlig særdeles lite om hva det innebar å være i signalkorpset, kontra det å være i hovedkorpset. Det er nå over tre måneder siden jeg gikk gjennom leirvakten for første gang. Jeg har nå lært meg mange av oppgavene som en signalhornblåser har og vil da fortelle dere det. Èn av signalhornblåserens mange oppgaver er nemlig å være Ukehavende Hornblåser, eller UKHB, som det kalles til daglig.

Det er nemlig slik at Huseby Leir til enhver tid har en hornblåser som spiller de tradisjonelle signalene, i tillegg til å utføre andre oppgaver. Som UKHB står man opp før 05:30, slik at man rekker det vante morgenstellet før revelje spilles klokka 06:00 presis. Deretter skal gardehallen og musikkbygget åpnes, før matsignal skal spilles 06:30. Av hensyn til leserne skal jeg ikke ramse opp klokkeslettene til alle de minst 8 daglige signalene – å passe tidspunkt er tross alt en svært enkel del av jobben som UKHB.

 

Armsving
UKHB må gå med armsving når han eller hun forflytter seg rundt i leir. // Foto: ledende menig Finpå

 

Jeg vil heller beskrive armsvingen. Ja, den armsvingen du ser når du ser en militær-tattoo på TV, eller beskuer 17. mai-toget på Karl Johan. De fleste har nok skjønt at gardister ikke må marsjere hele tiden selv om de stort sett gjør det i offentligheten. UKHB er unntaket. UKHB går aldri noe sted, UKHB marsjerer (riktignok bare utendørs). Marsjering innebærer den nevnte armsvingen, samt den gode holdningen og det flytende ganglaget.

Marsjeringen gjør ikke bare at høyreskulderen verker og at man har rød sandpapirhud under armen i en uke etter at man er ferdig som UKHB – den får UKHB til å føle seg spesiell – og den får andre til å føle at UKHB er spesiell. Spesiell kan være både positivt og negativt, og de fleste har nok vært innom begge med tanke på armsvingen. Alt i alt kan jeg likevel si med hånden på hjertet at det ikke ville vært like bra å være UKHB uten armsving! Kombinert med at resten av KP3 har hilseplikt når UKHB bærer UKHB-hornet eller postvesken gir det en følelse av å være en viktig person, en person folk legger merke til og har respekt for. All oppmerksomheten medbringer at alle legger merke til det om uniformen ikke er perfekt. Som UKHB er det derfor særdeles viktig at alle lommer er lukket og at kragen er brettet skikkelig, og, som jeg personlig fikk erfare, at gardeluen sitter riktig vei på hodet.

 

Matsignal
UKHB Bruflot spiller matsignal.

 

Postvesken jeg nevnte tidligere brukes under de to daglige postrundene. Da marsjerer UKHB rundt og leverer julebrev og pakker på hodeputen til soldatene. Mens jeg var UKHB var det snø, og få steder ser bedre ut enn Huseby Leir i vinterdrakt. Jeg følte meg virkelig som hentet fra både Postmann Pat og Jul i Skomakergata på samme tid, der jeg marsjerte rundt med postvesken mens folk smilte og hilste. Det er noe nesten magisk ved det, noe som vanskelig kan beskrives, men som likevel gjør postrundene til noe av det beste ved å være UKHB.

Det andre som er best ved å være UKHB er «signalets makt», som jeg her skal prøve å beskrive: Jeg står på min plass. Ut av hornet flyr lyden. Den treffer hver bygning, helt til andre siden av leiren. Gjenklangen slår tilbake fra vegg til vegg før den til slutt igjen når meg, ukehavende hornblåser, musikkgardist Valøy. Hver bygning, hver benk, hvert tre, hvert snøfnugg føyer seg for min tone. Nå regjerer jeg i gardeleiren. Jeg setter siste tonen, lar gjenklangen klinge frem og tilbake, før tonen på min kommando  igjen lar leiren gå tilbake til sin vante tilværelse. Jeg blir stående et øyeblikk, til siste spor av klangen er dødd ut, jeg setter i marsj og lar gardesjefen overta styringen av leiren igjen.

-Musikkgardist Valøy

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s