Major Bogetvedt – ny dirigent

Utgangspunktet til major Bogetvedt er hjembyen Odda. Der begynte han å spille eufonium på slutten av 60-tallet i det spirende korpsmiljøet. Der møtte han dirigent Harald Knutsson som hjalp mange av de unge musikerne, og fikk de virkelig til å tenne på musikk. Etter noen år i korpsmiljøet ble Bogetvedt valgt ut til å delta på Norges Nasjonale Ungdomskorps (NNUK), via en lærer på et sommerkurs som syntes han var passende for korpset. -Det ble opprettet i forbindelse med en USA-turnè i 1976. De spilte – og vant – verdensmesterskapet for korps, smiler han. -Og dersom jeg ikke husker feil, satt Eldar Nilsen og spilte trompet i samme korps, forteller han.

Bjørn Bogetvedt spilte i korpset noen år frem til begynnelsen av 80-tallet. Da tok han et år på Tonheim folkehøgskole. Der møtte han trompetist og professor Harry Kvebæk. Bogetvedt ville studere på Norges Musikkhøyskole, men det var ikke mulig å studere eufonium på høyskolen. -Harry Kvebæk så dette, og fikk ordet opp i det. Så der startet jeg som første eufoniumstudent i landet, forteller han med et smil.

Når man går på en høyskole med likesinnede, blir det som oftest god musikk mellom elevene. Bogetvedt møtte nemlig Eldar Vågan på høyskolen, og ble selvfølgelig med da Vågan ville ha han med som en «backup singer» i en låt han hadde laget, som han kalte for «Gi meg fri i kveld». Bandet fikk også navnet Vazelina Bilopphøggers. -Som musikkstudent hoppa jeg av lasset fra Vazelina og konsentrerte meg mest mulig om studiene. Jeg gikk også en pedagogisk linje, forteller han.

Akkurat da Bogetvedt var sisteårsstudent, og i eksamensforberedelser, dukket det opp en ledig stilling i marinemusikken i Horten som eufoniumspiller. -Jeg søkte da på den jobben, og fikk den, forteller Bogetvedt. -Så jeg avtjente verneplikten min i korpset der etter rekruttperioden på Madla, og jobbet der frem til år 2000, sier han. Etter ca. 16 år i korpset, tok han seg et par år permisjon for å være kulturskolerektor i Kongsberg. -Jeg var der i ca to år, før jeg gikk tilbake til Marinemusikken og har fortsatt der fram til nå i sommer, forteller musikkmajoren.

-Jeg hadde min første betalte dirigentjobb da jeg var 17 år, så nå er det akkurat 40 år siden jeg begynte i dette yrket, smiler Bogetvedt. -Jeg har holdt på med dirigering hele veien, og de siste 15 årene har jeg dirigert Jernbanemusikken i Drammen, forteller han.

-Det å få lov til å jobbe med musikkinteresserte 19-20-åringer er en stor motivasjon, forteller han. -Marinemusikken har på en måte vært livet mitt, men nå er det en ny epoke, sier han med et smil. -Det som er målet mitt med den gjengen som er inne nå er jo selvfølgelig å få best mulig musikalsk resultat som mulig. Jeg vil at alle skal kunne yte maks på konsertene, og at de får en god grunntrening på instrumentene sine. Det er viktig at de vet hvordan de skal øve bedre for å bli bedre, og at de utvikler seg på en best mulig måte som musikere, avslutter han.

Bogetvedt_dirigering
Major Bjørn Bogetvedt ser frem til året som kommer. //Foto: fotograf Sturlason

-Gardist Finpå

 

 

En kommentar om “Major Bogetvedt – ny dirigent

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s