Staben vår

Vi i 3.gardekompani består ikke bare av musikk og drill da vi har noen gardister man kanskje ikke ser så ofte men som spiller en stor rolle for at kompaniet skal gå rundt. Vi må ha noen som har ansvar for instrumenter som blir ødelagt, bestille flybilletter og vedlikehold på sosiale medier. I all hovedsak er vi i støtteapparatet til befal, der vi støtter med det som måtte komme opp. Alle disse tingene er delt på tre vernepliktige soldater. Vi er med i staben til befal, og er hverken musikkgardister eller drillgardister.

Vi begynte i tjeneste på Terningmoen leir, Garden sin rekruttskole i Elverum. Der var vi ca 2 mnd, hvor vi hadde grunnleggende soldatutdanning. Deretter søkte vi på diverse stillinger i Garden, der stab i Kp3 var et alternativ.

Vi er også fra forskjellige kontingenter, dvs at vi kom inn i Forsvaret på forskjellige tider. Gardist Svinsås kom inn i forsvaret i juli 2016, Juvkam og Tåtøy kom inn i oktober 2016 og Finpå nå i mars. Det vil si at vi dimmiterer på forskjellige tidspunkt. Svinsås er første mann ut og er i gang med dimisjonsforberedelser, og opplæring av Finpå, som skal ta over stillingen hennes.

Vi er også med for å støtte utdanningen av musikk- og drilltroppen i grunnleggende soldatferdigheter. I dette inngår sanitet nivå 2, CBRN og våpen- og stridsteknikk.

stab
Fra venstre: Gardist Juvkam, Gardist Tåtøy, Gardist Svinsås og Gardist Finpå

Materiellassistent – Gardist Svinsås / Gardist Finpå
Som materiellassistent, har jeg ansvar for alle instrumenter og alt som hører med av det som trengs på konserter og drilloppvisninger.  Vi har et stort depot, som jeg har ansvar for og må ha kontroll på til en hver tid. Daglig støtter jeg befal i deres oppgaver, og støtter musikktroppen med det de trenger. Hver tirsdag reiser jeg til Sarpsborg og Oslo sentrum med instrumenter som trenger vedlikehold. Her får vi også alt av instrumentforbruk: fliser, munnstykker, instrumentolje og pussekluter. Forsvarsmusikken har kontrakter med  ulike instrumentforvaltere som vi forholder oss til. I tillegg til jobben som materiell assistent, har jeg også ansvar for notearkivet. Herav kopiering, utskrift, eller arkivering av noter.
Jeg ser på stillingen som utfordrende og spennende. Jeg har fått tid til å utvikle meg profesjonelt, og blitt mer selvstendig i løpet av tjenesteåret i KP3.
Siden jeg nå dimitterer, lærer jeg også opp den «nye meg» – Gardist Finpå.

Administrasjonsassistent – Gardist Tåtøy
Å være administrasjonsassistent har du ansvar for diverse ting. En av tingene er forbruk: bestille dopapir, strykejern, Zalo, solkrem, hårklippere – alle de nødvendige tingene som trengs for rengjøring og til dagligdags bruk. Jeg må også melde inn skader eller avvik der vi bor, som for eksempel hvis en lyspære går eller vasken lekker. Da må jeg sørge for at det blir fikset. Jeg har også ansvar for diverse sosiale medier vi er på, som Instagram og bloggen. Bilder må tas under oppdrag, og det er jeg også med på å gjøre. Når jeg har tid tar jeg gjerne en tur bort til troppene for å ta bilde og dokumentere deres daglige tjeneste, slik at vi kan vise andre hvordan tjenesten i 3. gardekompani er. I utgangspunktet søkte jeg meg til å bli vaktgardist, men jeg havnet her i staben og det er noe jeg ikke angrer på. Utfordrende, krevende og givende er noe jeg vil beskrive denne tjenesten som. Vi jobber tett sammen, dermed får man gode erfraringer med å samarbeide med hverandre og man opplever også hvordan det er å jobbe selvstendig. Dette er veldig gode erfaringer og kvaliteter man kan ta med seg videre etter tjenesten.

Kompaniassistent – Gardist Juvkam
Kompaniassistenten har mye å gjøre på kontoret, sammen med kompaniadjutanten og administrerende befal. Det går i alt fra lister og bestilling av flybilletter, til å få være med på oppdragene til kompaniet. Man må klare å holde orden i sakene sine, og disponere tiden riktig til ulike oppgaver. Sortering av papirer, henting av diverse kontormateriell og skanning av dokumenter er blitt en del av hverdagen, og er gode erfaringer å ha med seg videre. For eksempel blir man godt kjent med kopimaskiner og skriveprogrammer, man holder enklere orden i sine egne ting også, og måten å tenke på utvikles, samtidig med evnen til å uttale seg via diskusjon og idèmyldring. Jeg hadde ikke forventet å få denne stillingen i førstegangstjenesten, men trives veldig godt med de oppgavene vi har og hvor varierende dagene er. Det er godt å kunne tenke selvstendig og kunne tilpasse tiden slik man føler det er riktig. Staben er morsom å være en del av, vi har godt samhold og lærer mue i hverdagen.

 

20170426_091008
Mottak av varer til kompaniet er en del av hverdagen i kompanistaben

Staben
Ansvarsområdet på oppdragene går mye på det administrative, i tillegg til den støtten som er nødvendig ellers. Om det mangler en paraply eller en blomsteroppsats, er det staben som blir sendt av gårde for å fikse det. Hverdagstjenesten vår krever at man er selvstendig og klarer å se frem i tid. Plutselig får man det travelt med oppdrag, og da er det viktig at ting som kunne blitt gjort før, er blitt gjort. Standen er med på oppdragene, som det er skrevet om lenger ned i innlegget, og dette er en viktig arena for oss – og en viktig del av stabsstillingene.

I et kompani er det viktig at alt er på plass. Det er mye som må bli gjort, som andre kanskje ikke tenker på at noen må gjøre. Som å brette brosjyrer og programmer før en konsert, sette frem nødvendig materiell før en leksjon eller et arrangement, og fikse rom-permer, dyner, puter og kompanimateriell før nytt innrykk.

Sett bortifra de faste oppgavene vi har, står vi også på stand under drilloppvisninger eller konserter. Vi selger CD’er, LP plater, DVD’er og nøkkelsnorer. Om du har noen spørsmål angående Garden kan du alltid spørre oss.

Det som gjør akkurat denne tjenesten spennede, er at vi får lov til å være med på alle oppdragene kompaniet deltar på. Vi har allerde vært i Malmö på Tattoo der, hvor vi  fikk møte mange som driver med det samme som oss fra andre land. Vi var også veldig heldige og fikk med oss avdelingstillitsvalgt Bjørkli på reisen.

20170402_125850
Noen ganger får vi hjelp av andre gardister i kompaniet til å stå på stand, og her ser vi Gardist Svinsås og Musikkgardist Bu på stand i Trondheim under NM i janitsjar.

I år har vi fått gleden av å være medaljebærer og diplombærer på Akershus Festning ved frigjørings- og veterandagen. Vi har også vært med på toppen av hoppbakken på Holmenkollen for å se på flaggheising og vi har blitt avbildet til en flagg-leksjon som skal bli sett av flere hundre fremtidige soldater. Dette er noen av årets høydepunkter, men det finnes også så mye mer. Vi er veldig stolte av kompaniet, og den innsatsen som legges ned i arbeidet som skjer daglig. Staben i 3. gardekompani er gøy og givende å være en del av, og vi gleder oss til resten av året.

IMG_31301
Her er vi under medaljeutdelingen på Akershus festning

– Gardist Svinsås, gardist Tåtøy og gardist Juvkam

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s