Børsemakerene

Våpnene går i stykker – hvem fikser dette? 

Børsemakerne fikser våpnene når de blir ødelagt under drill eller på trening. Vi har en ekstra stilling ved siden av å være drillgardist som er å fikse kolber dersom de får sprekker, blir knust, eller fikse kolbekappen dersom den løsner. Det er ikke særlig rart at kolbene blir ødelagt når vi slår våpenet så hardt vi kan ned i bakken, selv om vi liker å si at det er ferdighetene på håndgrepet ”til foten” som da er for dårlig. Jobben vi gjør er veldig viktig for drilltroppen som helhet. Uten oss ville vi ikke hatt våpen til å gå drill med.

knekt garand
En børsemakers verste syn.

Ved innrykk hadde vi en børsemaker i troppen, en overlapper som het Drillgardist Tollefsen, og han fikset våpnene for oss i begynnelsen. Tollefsen dimitterte i desember, så Sjt. Gresseth begynte ganske tidlig med å utlyse denne stillingen som lovet lite fritid og mye ansvar. Vi var åtte som hadde lyst til å bli børsemakere, men det var originalt bare fire stillinger ledige, en børsemaker til hvert lag. For å få bli børsemaker måtte vi gjennom børsemakerprøven. Denne gikk ut på at vi fikk alle to kolber hver, en lett og en vanskelig kolbe. Vi fikk et hefte med litt informasjon og tilgang til tips og triks fra Tollefsen, og to uker på å fikse dem. Vi fikk ingen spesiell opplæring, det var bare ment til at vi skulle finne ut av ting på egen hånd og skaffe oss erfaring. Etter to uker med mye tid på børseverkstedet endte prøven med at Bendiksen, Sagmo, Olesrud og jeg (Vatsvåg) endte opp på 610, 630, 640, 620 respektivt som børsemakerne deres. Vi var fire stykk helt til drillgardist King spurte Sjt. Gresseth om han kunne bli børsemaker, og han undergikk sin egen børsemakerprøve, som han bestod og ble den femte børsemakeren som fikk spesielt ansvar for å lage paradekolber til oppdrag.

vask børsa
Vi stiller vask av børsa hver fredag.

Jeg synes det å være børsemaker er veldig stressende når seks kolber går uken før 17. mai med påfølgende tattoo i Malmø, men det veies opp med hvor avslappende det kan være å bare høre på musikk og fikse kolber og se resultatet av arbeidet ditt. Det er kanskje kjipt å være der på kveldene når du heller vil gjøre alt annet enn å fikse kolber til laget ditt, men det er ikke noe bedre enn å se resultatet bli en skikkelig fin kolbe når du er ferdig for dagen. Selv om det ofte føles som arbeidet vi børsemakere gjør blir tatt for gitt, så vet vi at uten oss hadde ikke drilltroppen vært hva det er i dag, fordi drilling med HK416 er ikke like kult som M1 Garand.

Børse 2
Kolber som skal fikses.

Vi børsemakerne ser frem til oppdraget i Basel på flere måter. Selvfølgelig gleder vi oss enormt til å gå drilloppvisninger sammen med resten av kompaniet, men det blir også spennende å løse oppdraget som børsemaker. Der skal vi ha materiellkontroll på alle våpen og bajonetter i laget, samt at alle har paradekolbe til hver drilloppvisning. I ukene fremover må vi derfor legge ned en ekstra innsats på børsa slik at vi har nok kolber klare til avreise.

børsa
Sitat på veggen inne på børsa

-Drillgardist Bendiksen og drillgardist Vatsvåg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s