Minneseremonier for 9.april 1940

06.april var en dag som satte preg hos mange i 3. Gardekompani. Signal og drilltroppen reiste på to minneseremonier: Midtskogen og Strandlykkja.

På Midtskogen i Elverum 10. April 1940 skjedde det trefninger mellom norske og tyske styrker. Tyskerene ønsket å ta den norske regjeringen Nygaardsvold og Kong Haakon VII. Kampene skjedde ved gården Midtskogen, som ligger ved hovedveien mellom Hamar og Elverum. Her lå styrker fra Infanteriregiment nr. 5 og 1. gardekompani fra HMKG, i tillegg lokale skytterlagfolk . Disse ble ledet av Major Olaf Helset. Det endte med at tyske styrker trakk seg etter å ha tapt 2-6 mann og et ukjent antall sårede. Formålet med sperringen ved Midtskogen var å stoppe bilene og tvinge tyskerne til fots ut i den dype snøen, hvorpå de kunne bli stoppet ved Sagstuen. Et resultat i denne trefningen var at Kongen og regjeringen fikk gjeldene tid til å fullføre Elverumsfullmakten og unngå de tyske styrker.

Under selve seremonien var Gardeforbundet, menige fra Ternigmoen leir og Gardesjefen på plass. Elverum skolekorps var også der og spilte. En blomsterkrans ble lagt ned på minnesteinen på Midtskogen av to drillgardister. Lokalbefolkningen var også til stede som gjorde det hele til en veldig fin seremoni.

Kampene ved Strandlykkja i Stange kommune på Hedemarken skjedde fra 14-17.April , 1940, der tyskerne fremrykket nordover langs Mjøsa. Målet for norske styrker var å bremse opp fremrykknigen. Den norske styrken ved Strandlykkja var under kaptein Prans kommando. Den besto av tjue ikkestridende militærarbeidere. Det eneste de hadde fått var basisopplæring i våpenbruk den 9. april, og  allerede den 10. april måtte de være med på kampene ved Midtskogen. De ble deretter sendt rett til Strandlykkja for å kontrollere togtrafikken der. Togtrafikken ble stoppet den 11. april, da jernbanetunnelen ved Bøn i Eidsvoll ble sprengt. Samme dag ble styrken utvidet med 25 kadetter under løytnant Holmsen kommando. De ble sendt nordover for å slutte seg til andre styrker.

sdrFoto: Gardist Tåtøy
Her er minnesteinen på Strandlykkja.
sdrFoto: Gardist Tåtøy

Det er viktig for oss som soldater å være med på viktige historiske sermonier som dette, for å lære og vise respekt for de som har ofret og gitt alt for landet sitt.

– Gardist Tåtøy

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s