Statsbesøk fra Island

4Foto/Forsvaret

Tirsdag 21.mars gjennomførte 3. gardekompani 2017-kontingent  statsbesøk og sin første oppmarsj opp Karl Johan. Spente og klare for oppdrag stod musikk- og drilltroppen klare på Akershus festning sammen med soldater fra alle avdelinger i Forsvaret. Oppmarsjen gikk fra festningen, opp Karl Johan og til Slottsplassen. Musikktroppen ledet paraden med musikk og glede.

Da vi kom frem til slottsplassen spilte musikktroppen marsjer mens vi ventet på at gardesjef ankom. Tradisjon tro ble æreskompaniet inspisert. Først av gardesjefen, deretter av Hans Majestet Kong Harald, og til slutt av Islands president, Guðni Jóhannesson.

2Foto/Musikkgardist Lindgaard-Berntsen

I forkant av oppmarsjen fikk vi beskrevet følelsen av stolthet som vi kom til å føle på veien ned fra slottsplassen. Langs Karl Johan ned fra slottsplassen sto det soldater i espalier på begge sider av veien. I full paradeuniform marsjerte vi mellom medsoldater, og stoltheten var minst like stor som det vi ble fortalt på forhånd. 

IMG_1421Foto/Forsvaret
IMG_1435Foto/Musikkgardist Lindgaard-Berntsen

Drilltroppen bidro blant annet med flaggbærere på kransnedleggelse og stilte fanevakt under hele statsbesøket. Fanevakten består av åtte gardister og første- og andre fanefører som skal vokte bataljonens fane. Dette var første gang drillgardistene gikk fanevakt. Tradisjonelt skal fanen bæres av beste soldat og oppdraget regnes som svært ærefullt. Det var utrolig morsomt å marsjere oppover Karl Johan og stå oppstilt på slottsplassen sammen med fanevakten og resten av æreskompaniet. Det var en lærerik opplevelse som vi tar med oss videre i tjenesten.

Flaggbærerene begynte dagen med finpuss av SLO i gardehallen for å få på plass de siste detaljene. Da vi var ferdig med det dro vi tilbake til kuben for å gjøre de siste forbredelsene, for å få uniformen inspisert og godkjent. Forsvars museet var neste holdeplass der vi forberedte sermonien. Marsjeringen til Nasjonalmonumentet var stille der man kunne kjennepå spenningen jo nærmere vi kom. Seremonien startet med at Hans Majestet Kongen inspiserte avdelingen, som besto av musikktropp, æreskompani og fanevakt. Deretter legger presidenten ned krans på Nasjonalmonumentet, mens «Bønnsignal» ble spilt av signalkorpset. Seremonien avsluttet med at plasskommandanten på Akerhus festning sa noen ord om gjennomføringen.

3Foto/Musikkgardist Lindgaard-Berntsen

Onsdag formiddag ankom 3.gardekompani Akershus festning klare for oppdrag igjen. Iført nypressa paradeuniform og blanke spittbelter stilte vi opp og gjorde de siste forberedelsene før avmarsj mot Borggården. Med humøret på topp og glimt i øynene, gledet vi oss mens vi sto og ventet i sola. Etter et par hundre meter forflytning kom vi inn i Borggården og gjorde oss klare til regjeringslunsjens gjester ankom.

Æresstyrken i Borggården besto av drilltroppen, musikktroppen og 2. gardekompani, med sersjant 1.klasse Arnesen som paradekommandør. Musikktropp spilte og sang mens gjestene strømmet til. Etter hvert fikk vi kommandoen “Paraden, eit”. Vi gikk opp i grunnstilling, og inn kom H.M. Kongen og den islandske presidenten. Etter at følget hadde gått inn, forflyttet vi oss tilbake til festningsplassen og vårt oppdrag i forbindelse med statsbesøket var ferdig. 

– Musikkgardist Bu, musikkgardist Borlaug, drillgardist Dalen og drillgardist Olaisen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s