HMKGs Vestlandsturné del 1 – Rogaland

1.jpg
Drilloppvisning i Klepp, Rogaland // Rasmus Høgberg

2
Vi i 3. Gardekompani har opplevd mye denne sommeren, og har fortsatt masse å se frem til. Før reisen til verdens største tattoo i Edinburgh, måtte den årlige landsdelsturnéen gjennomføres og oppleves. I år gikk turnéen til Sørvestlandet, og vi spilte og drillet fra Egersund til Bergen. Lansdelsturné er noe for seg selv, da poenget er å opptre for folk som har hatt få muligheter til å høre eller se oss før. De fleste konsertene og drilloppvisningene var gratis og utendørs, og det var spennende å få stor jubel fra et publikum som ble ivrigere og ivrigere.

Første etappe var Stavanger på mandag, hvor vi gikk en drill for kongeparet i anledning tronjubileet og deres egen norgesturné som i motsetning til vår strekker seg fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør. Vi reiste derfor med buss til Stavanger for å møte kongeparet halvveis. Vestlandet har mange mindre byer og bygder som har vært lite besøkt av garden tidligere, og var sammen med kongeparets jubileumsreise en av grunnene for at årets turné ble lagt nettopp her.

3Bussturen sørover gikk rolig for seg. Etter en aktiv helg med oppdrag på Glade Dager i Stavern, et nattelangt storbandoppdrag og effektiv pakking på søndag, var de fleste klare for å sove noen timer på buss. Det bar strake veien mot Stavanger, for bare kort tid etter ankomst måtte vi laste ut og opptre for spente “siddiser”. Etter en 6 timers lang busstur lastet vi ut, og forberedte oss til gatedrill foran konserthuset. På 20 minutter måtte vi varme opp kropp, sinn og instrument, i tillegg til å stemme og kle på oss parade, og det ble rimelig hektisk. Arrangementet foran konserthuset hadde allerede påbegynt, noe som betydde at vi måtte gå oppmarsj uten musikk. “Glede dåkkår, dåkkår, dåkkår?” lød presentasjonen vår fra konferansieren, like før vi marsjerte inn.

Signalkorpset spilte parademarsj da kongeparet ankom konserthuset, og så ble Kongesangen spilt, med sang fra gardister og livlig publikum. 

4Innmarsj foran Stavanger konserthus // Rasmus Høgberg


Dag 2 – Varm velkomst i Jørpeland og Klepp!

 Like etter kjørte vi videre til KNM Harald Hårfagre, eller Madlaleiren som luft- og sjøforsvarets rekrutter kaller det. Her skulle vi bo i første etappe av turnéen. Etter en imponerende messefrokost med fersk bakst og gjennomført buffét, og en klassisk SLO-økt, kjørte vi videre til nye kommuner å opptre i.

Fjorder og fjell bekledd i vestlandsk solskinn var det idylliske bildet som møtte gardebussene da vi rullet inn i Strand Kommune, og folket på Jørpeland tok oss vel imot! Selv om det er en liten plass var det stort oppmøte, og det ble virkelig en folkefest! Vi slo til med en kort oppmarsj og en full oladrill ved sjøen. Oppmarsjen ble en god fyfo-økt, da hovedkorps marsjerte og spilte “Den Norske Løve” i bratte oppoverbakker. Heldigvis fikk vi en kort pause for å samle krefter og fokus før drillen. Vi knallet til, og forlot stedet med stor mestringsfølelse over en av våre beste driller så langt- det hjalp at innbyggerne sammen med ordføreren også virket storfornøyde.

5.jpg
Drill sin stilledel på Jørpeland // Rasmus Høgberg

Klepp gav i samme motiverende grad. Når vi går vaktparader og liknende i Oslo, blir vi eskortert av politiførerhester. På klepp derimot ble vi geleidet frem av amerikanske veteranbiler, og det var noe interessant og nytt. Folket her var også særs hyggelige og det var en fin opplevelse å gå langs gatene før vi nådde fram til Klepp Stadion. Der var det fullstappa. Og da mener vi fullstappa, med rundt fem tusen som møtte opp for å se drilloppvisningen i den lille byen. Ryktene sier også at arbeiderne i sentrum fikk fri for å få med seg HMKG! 

6.jpgInnmarsj Klepp stadion // Rasmus Høgberg


Dag 3 – Egersund, Sykehusframføring og Kirkekonsert i Stavanger domkirke

Tidlig onsdags morgen etter vask, inntak av mat og inspeksjon  var det duket for enda en sluttet orden-økt, denne gangen i M-04. Etter øving på deler av drillen som kunne finpusses, skiftet vi til fyfo-tøy og fikk så en omvisning ved minnesmerket “sverd i fjell”, som er en 5 minutter lang gåtur fra Madlaleiren. Her gav Lt. Fairchild oss en kort historieleksjon om slaget i Hafrsfjord.

7”Sverd i fjell” – Hafrsfjordvannet // Gardist Klevan

Egersund bød på oppoverbakker og upraktisk vær. Oladrillen ble fremført ved “idrettsmarka”, som ligger på oversiden av byen. (merk: paradesko + regn + naturgress = glatt ) Nok et imponerende stort oppmøte her også! Mindre imponerende var vestlandets beryktede regnbyger, som ikke var særlig forenelige med paradeuniform og instrumenter. Det førte til at vi lastet opp på buss med gjennomvåte jakker, som dermed måtte henges opp i all hast for å tørres til neste oppdrag.

8Oladrill i Egersund // Lt. Christian Filberg

Drilltropp og Signalkorpset utførte oppdrag utenfor Stavanger universitetssykehus, med en kort gatedrill og innslag av drilltroppens egendel. Hovedkorps var opptatt med sitt, en konsert i Stavanger domkirke. Fire musikkgardister i Hovedkorpset er fra Stavanger og publikum sparte ikke på applausen når disse fire presenterte stykkene. Domkirken var så fullpakket at noen publikummere sto for å få med seg konserten. Konserten ble tårevåt og minnerik for både gardistene og publikum.

9Major Nilsen og Gardist Børsum etter framførelse av gjendines bådnlåt // Lt. Christian Filberg

10
Sax-rekka // Lt. Christian Filberg

11
Hovedkorps i Stavanger domkirke // Lt. Christian Filberg

Skrevet av musikkgardistene Schjølberg, Høgberg og Myrene

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s