Tilbake til hverdagen – og spitten

Kompaniet er tilbake på leir og hverdagen går sin gang. Begge tropper har benyttet mye av den siste tiden til fysisk trening, trene opp grunnleggende marsjferdigheter, samt å friske opp drillprogrammet. Signalkorps og drilltropp har også bidratt på VM i skiskyting i Holmenkollen, under blomsterseremonienene med fanfare, og under medaljeseremoniene med stryking av blant annet medaljer og heising av flagg. Hovedkorps har i mellomtiden vært på en mini-konsertturné, og har holdt konserter både i Larvik, Hamar, Sandvika i Bærum samt Ullensaker. Det har med andre ord vært lange dager og sene kvelder for begge tropper.

12896465_10205028369543885_295678761_oHer fra da Hovedkorps besøkte Hamardomen mellom konsertene på Toneheim og Hamar Kulturhus. Korpset testet akustikken i domen med salmen “Bred dina vida vinga”, ledet av Major Nilsen i midt.

Etter Australia- og New Zealand-turen sto spittsko for tur. Såkalt “spit shine” på engelsk er en metode hyppig brukt i militæret for å oppnå blanke sko med gjenskinn. I Musikk- og drilltroppen brukes dette også på paradebeltene for å få de blanke, ved å brenne inn (såkalt metting) og deretter polere skokrem på beltet med vann og bomull. Man lager spittsko ved å utføre samme prosedyre på tuppen av skoen, men det er derimot noe mer innviklet ettersom de i tillegg må pusses ned først slik at læret på tuppen mister all tekstur.

Bilde 2.jpg

Etter nedpuss bygger man som med paradebeltene opp en såkalt “spitt” ved å mette inn, pusse ned igjen, mette på nytt og så til slutt polere. Dette repeterer man om og om igjen, og sluttresultatet skal være at tuppen på skoen er så blank at det ser ut som et svart speil. Prosessen tar mellom 20-40 timer, og arbeidet må gjøres på egen fritid.

Bilde 3

Etter polering blir spitten etterhvert speilblank, men den er vel og merke fortsatt ikke god nok før man har fjernet eller fylt ut alle ujevnheter og man til slutt kan speile seg selv helt klart i spitten.

Bilde 4

Det er ikke bare fryd og gammen å bære spitsko, smeltet skokrem er nemlig veldig skjørt og spitten har derfor lett for å knuse. Hvis man da skulle være så uheldig at noen tråkker på den eller at en selv sparker inni noe slik at spitten knuser, må man da som troppsbefal forklarer det best selv: “bite i det sure eplet”, altså pusse de ned for så å starte på nytt. Man lærer med andre ord på den harde måten å ikke sparke inn i dørkarmer eller tråkke på hverandres sko.

Ellers gjennomførte kompaniet før påske årets første oppmarsjtrening fra Huseby leir til Voksen skole. “Et av vårens vakreste eventyr” signaliserer at våren er i anmarsj og at Vaktparadene snart står for tur. Vaktparadene går fra Akershus festning til slottsplassen og gjennomføres fra utpå våren og gjennom hele sommeren.


Etter påske er det nå for hele kompaniet fullt kjør med drillen fram mot Lillehammerreveljen i slutten av April. Kontingenten er allerede halvveis gjennom tjenesten og det blir et hektisk halvår framover, samtidig som vi legger et hektisk halvår bak oss.

Bilde 6

Musikktropp stiller opp for permisjonsoppstilling for påsken.

– Gardist Schjølberg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s