
I stil med vårt forrige innlegg skriver vi denne gangen om den som leger våre ødelagte garander. I hver drilltropp er det én gardist som får ansvaret som børsemaker. En børsemaker har flere arbeidsoppgaver; reparere knuste kolber, fikse skeive bajonetter og generelt å vedlikeholde geværene i troppen. Det er ingen tvil om at det er en enorm forpliktelse å bære dette ansvaret. Ikke bare må en holde tritt med de andre gardistene på SLO-banen, men børsemakeren må også fôre sine medgardister med ferske kolber og glinsende bajonetter. Jobben kommer for det meste utenom tjenestetid, og vi vil understreke at det er en kolossal mengde arbeid som går med til å pusse opp våre kjære garander.

Børsemakeren i år er visekorporal Syver Hegge. Hegge er 22 år og kommer fra Valdres, Oppland. Her er ”fem kjappe” med vår fantastiske børsemaker:
- Hvem er du?
– Familiefar med fagbrev som elektriker. Er glad i friluftsliv og musikk. - Favoritt PBU-artikkel(personlig bekledning og utstyr)?
– Pussedress. Kommer godt med i jobben som børsemaker. - Beste/verste øyeblikk i tjenesten?
– Det beste må være å få vite at jeg kom inn i drilltroppen. Fast plass.
– Det verste var nok når vi fikk egentrening når vi forventet fri. Feil på timeplanen. Det var helt forferdelig. - Hva får du oftest fra befal?
– Omvask. - Hvorfor bør man søke drill?
– Man får noe annerledes og helt spesielt ut av året. Tiden går utrolig fort, og det er en del utenlandsreiser.

Hegge er svært ofte på ”børsa”, verkstedet sitt, og har med seg to assistenter i jobben. Gardist Jonel Tvedt og Gardist Magnus Gaarder skal også nevnes som to svært nevenyttige hjelpere for Hegge. Vi spurte ut børsemaker Hegge om hvordan det er med jobben:
Først, hvorfor bli børsemaker? Hva var det som fikk deg til å søke på stillingen?
– Vel, jeg har alltid likt å pusle med småting. Det er også kult å ha et litt lystbetont ansvar. Dessuten er det tøft å være visekorporal. Neida. (Jo da, red.anm.)
Hva er det vanskeligste i jobben?
– Tid. Noen ganger strekker det ikke til. Vi har jo allerede en svært hard tjeneste som krever mye mengdetrening. Det er heller ikke lett å holde styr på mine noen ganger litt for flittige assistenter.

Hvordan klarer du å balansere rollen som drilleksersist og børsemaker?
– Det går greit, egentlig. Jeg er ikke den beste i troppen når det gjelder SLO, men jeg henger ikke nevneverdig etter heller. Jeg henger stort sett med, men det kan være strevsomt å hele tiden fikse kolber når jeg burde trene. Men, når alt kommer til alt prioriterer jeg alltid SLO foran børsemakerjobben.
Vil du si du er mer praktisk enn andre?
– Jo, jeg har alltid likt å fikse ting. Jeg er ikke akkurat noen bilmekaniker, men da jeg yngre skrudde jeg alltid litt på mopeden, og i jobben som elektriker jobber jeg mer praktisk enn teoretisk.
Hva er de positive og negative sidene ved jobben?
– Det positive er å få være litt alene og pusle med mitt. Det blir litt som en hobby. De pliktoppfyllende medgardistene mine gjør jobben relativt enkel, og det er ikke mye negativt. Tid er jo den største byrden, da. Jobben er definitivt verdt det.
Ville du valgt en slik jobb i det sivile liv? Kan denne jobben overføres til noe senere?
– Det ser jo bra ut på CV-en. Det er en slik ”learning by doing”-jobb, og det å kunne hoppe ut i noe ukjent kan kanskje overføres til andre aspekter ved tjenesten og ellers i det sivile liv. Det å kunne strukturere arbeidet jeg gjør har vært utfordrende, men nå som jeg har laget et system ruller maskinen for fullt.

På børsa er dette bildet sett på som hellig, og bare børsemakeren får lov til å røre bildet.
Vi håper dette innlegget har gitt dere et innblikk i børsemakerens arbeid og funksjon i Drilltroppen.
Og til slutt lurer vi på: hvorfor skal nettopp DU bli børsemaker i neste års Drilltropp? Svar oss i kommentarfeltet!
Verkstedhilsen fra
Gardist Mullis, Gardist Strømberg og Gardist Tonheim.