Instrumentgruppe 1: Euphonium & Waldhorn

Vi skal nå begynne med noe nytt her på bloggen, nemlig å presentere de ulike instrumentgruppene vi har i musikktroppen. Framover vil det komme nye innlegg hvor soldatene i de ulike instrumentgruppene forteller om sitt instrument og deres personlige tjeneste. 

Først ut i denne bloggserien er to instrumentgrupper fra hovedkorpset;

Waldhorn og Euphonium.

Enkelthorn     Euphonium

Disse to instrumentgruppene er jo Musikkmajorens favorittgrupper, i alle fall når vi spiller bra, med varm og fin klang. Spesielt Waldhorn, som er «hjerte i korpset». På Waldhorn er vi fire stykker, tre jenter og en gutt: Gruppesjef Gardist Venæs fra Hegra i nærheten av Trondheim, Gardist Horn Opsahl fra Hadeland, Gardist Svanevik fra Smestad og meg selv, Gardist Hauglum fra Bergen. På Euphonium er de to gutter: Gruppesjef Gardist Ellevsen fra Trondheim og Gardist Langård fra Sørum.

 
Innad i gruppene er det godt miljø og vi hjelper til med transponeringer, toner, osv. Transponering er noe vi på Waldhorn har en del av, når vi får utdelt eb-stemmer istedenfor f-stemmer, men det var vi alle vant til fra før av, men litt hjelp er jo alltid greit å få. Stemmene vi spiller er også varierte og det finnes utfordringer, enten det er en solo eller hva det ellers måtte være. Men det er ikke «bare bare» å være hornist eller juffist i HMK Garden, det ligger jo masse arbeid bak, med tanke på musikken og SLO. En ting vi i alle fall har lært etter et par SLO økter og en del instrumentløft rikere, er at vi må huske å skru munnstykket godt fast. Så vi slipper den pinligheten, av å miste munnstykket på bakken, det er ikke noe kult. Men det har dessverre skjedd alt for mange ganger.

Walthorn og euphonium-folkene

Vi bor på samme rom begge gruppene, sammen med fire stykker på klarinett, og vi er blitt en fin og sammensveiset gjeng. Og siden oktober har vi også blitt mye mer selvstendig, disiplinert og lært masse om oss selv. Spillemessig har vi alle utviklet oss også, og vi på horn har i tillegg lært et av de stiligste hornløftene. Instrumentene vi har fått utlevert er gode og det er viktig at vi har pusset dem skikkelig før hver konsert, så dem er skinnende blanke. Dessuten må dem jo rengjøres innvendig også, innimellom. Vi har fått utdelt to instrumenter hver, et til konsert/øving og et til marsjering.

Gardist Svanevik pusser hornet før konsert.
Gardist Svanevik pusser hornet før konsert.

Undertegnede og Gardist Venæs har også fått utlevert begge av Gardens dobbelthorn, noe som gir en fin og varm klang, men som også er litt tyngre å spille på. For dere som ikke vet hva et dobbelthorn er, så er det et horn med dobbelt så mange rør, som et enkelt horn/vanlig horn. Dobbelthornene er i messing, men enkelthornene og euphoniumene er i sølv. Noe som ser skikkelig stilig ut når man marsjerer og alle instrumentene er lik farge.

Dobbelthorn
Dobbelthorn

Det er mange gode grunner til å spille Waldhorn eller Euphonium i Gardemusikken, vi anbefaler det på sterkeste. Ikke tenk på nerver rundt prøvespill eller at du ikke er god nok til å komme inn, jeg kan ærlig si at jeg og flere andre i gruppene var nervøse med tanke på prøvespill. Når vi kom på prøvespill ble vi møtt av både signal og hovedkorps dirigentene, som begge er forståelsesfulle og flinke, som bare vil deg det beste.

Så konklusjonen er altså: Søk musikktroppen som hornist eller juffist, du har ingenting å tape, du har heller noe å vinne!

Hilsen

Gardist Hauglum

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s