Mottakelse på den norske ambassaden i Moskva

Tekst: Gardist Torjus Rogstad Holm, lyrespiller / slagverker i musikktroppen

Utenfor ambassaden

Den sjette dagen på 3. gardekompani sin Moskva-tur startet klokken halv syv om morgenen den 2. september. Det var en gjeng med småtrøtte gardister som ikke hadde vært tilbake på hotellet før halv tolv dagen før, som begynte å gjøre seg klare for dagens program. Vi spiste frokost på hotellet, før vi dro til den røde plass.

Da vi hadde ankommet hvileområdet vi har lært å bli så glad i, var det bare å pakke opp instrumentene som første punkt på agendaen; Trening til ”Moscow Day”. Ingen visste helt hva dette gikk ut på, men dette fikk vi fort vite av Lt. Frode Sørensen. Det skulle danses! Troppen skulle marsjere inn på arenaen, før en gjeng med russiske dansejenter skulle komme løpende inn og danse mellom gardistene på de fremste rodene.

Vi lærte noen dansesteg, og selv om det ikke gikk så bra med en gang, ble det bedre med litt trening. Vår løytnant fikk tilbudet om å danse med en jente han også. Om det kommer til å skje er fremdeles uvisst, men det finner vi alle ut på søndag, når «Moscow Day» finner sted.

Mottagelse på ambassaden. Her snakker ambassadøren med russisktalende gardist Roman Kval

Etter dansingen skiftet vi til paradeuniform for å ha offisiell mottagelse på Den Norske Ambassaden i Moskva. Vi lastet opp på buss og kjørte i 15 minutter, om lag én kilometer unna der vi lastet på. Vi dukket dermed opp 40 minutter for tidlig. Guidene hadde nemlig gitt melding om at dette var en tur som tok rundt én time. Det spesielle var at det egentlig hadde gått raskere å gå. Det var tross alt bare rett rundt hjørnet av Den Røde Plass. Dette førte til en del venting et stykke utenfor selve ambassaden, men vi hadde vært med på lengre venteperioder og oppstillinger før, så dette var ikke det verste som kunne skje! Omsider dro vi inn i ambassaden og ble tatt imot med både velkomstdrink og kanapéer. Familiemedlemmer til flere gardister var der, men hvor ble det av gruppen på omtrent 70 stykker, som hadde vært med på turen i regi av gardistforbundet?

Ambassadøren holdt en flott tale for gardistene, før gardesjef Oberstløytnant Odd Andreas Søbstad også holdt en tale. Der takket han flere som hadde vært med på å få turen til å bli så vellykket som den hadde vært. Denne lille sekvensen ble avsluttet ved at vi fremførte sangen ”Fagert er landet”, før det ble iverksatt intensiv mingling.

Etter omtrent en time eller så, ankom også resten av foreldrene med major Nils Egelien i spissen, og også de fikk føle velkomstgleden fra både gardister, offiserer og andre slektninger. Ambassadøren og gardesjefen holdt en ny, litt forkortet versjon av sin tidligere tale, og vi fremførte «Mitt hjerte alltid vanker» til stor glede for de fremmøtte.

En russisk offiser sammen med sine gardister

Litt senere på dagen fikk vi æren av å entre presidentgardens kaserne, som ligger i Kreml, rett ved siden av arenaen. De viste oss rundt, og kunne vise til 28-mannsrom, ingen perm, og en morsom måte å strekke sengen på. De måtte faktisk lage en eske ut fra puten, som deretter ble belagt med en blondeduk. Fler av oss synes dette var ganske så merkelig måte å ”re opp senga”. De viste også frem hvordan de pusset støvlene sine, som ligner på vanlige ridestøvler. Vi fikk møte noen drillgardister, som vi snakket med over vanvittig høy musikk av presidentgardens eget band. Også våre forskjellige måter å marsjere på ble demonstrert og vist frem, og vi prøvde å lære hverandre. En suvenir fikk vi også med oss. Et flott fat med en hornblåser på, en CD og en pin til minne om besøket.

Demonstrasjon av hvordan denne "puteesken" blir til

Programmet gikk så videre, så etter litt fritid og middag, var det klart for tredje Tattoo-forestilling. Publikum var elleville og jublet hver gang de fikk mulighet, og med god grunn, for denne gjennomføringen var en av de aller beste kompaniet hadde gjort. Fornøyde, og kanskje litt slitne dro vi rett tilbake til hotellet i paradeuniform, etter finalenummeret for å bli klar til dyst til neste dag.

Skopuss er noe vi kan, men vi følger med på demonstrasjonen likevel
Noen av jentene i kompaniet sammen med russiske gardister

En kommentar om “Mottakelse på den norske ambassaden i Moskva

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s