Farewell Norway – Hello Russia!

Tekst og foto: Gardist Anette Ask, fløytist i musikktroppen

Endelig er vi på vei til Moskva

Det var nok litt ekstra kribling i magen denne søndagsmorgenen, enn det ville vært ved et ordinært oppdrag. Vi i 3. gardekompani skulle nemlig ut på et oppdrag som skiller seg ganske godt ut fra de andre vi har vært ute på dette året. Bussene sto klare utenfor leiren. Nå var det endelig tid for Russland, Moskva og ”Den Røde Plass”.  En tur alle har gledet seg til siden innrykk. Turen gikk selvfølgelig først til Gardermoen, og innsjekken gikk som smurt denne gangen også. Etter en svipptur innom taxfree-butikkene, gikk turen videre til gate’en der ”Moskva” lyste mot oss.

Vel plassert på flyet med paradehatt, belte og stridssekk, prøvde vi alle desperat å redde spittskoene våre ved å plassere beina på alle mulige ”smarte” måter. Noen var heldige, andre mer uheldige med plasseringen. Noe som endte med varierende nivå av ”spitshine” på begynnelsen av denne turen. Men, det meste kan fikses med litt tålmodighet.

Gardistene Wesenberg og Frivoll får tiden til å gå på flyplassen

Etter rundt 2,5 time i fly, landet vi på flyplassen i Moskva og en tropisk varme slo mot oss i det vi gikk ut av flyet. Det virket i hvert fall slik. 26 grader og sol, sto i sterk kontrast til hva vi reiste fra. Og det var nok flere som kom på at de hadde pakket helt feil sivile klær, igjen. Vi hadde nemlig hørt meldinger om regn. Men man skal ikke klage over godt vær!

Nede i bagasjeavhentingen ble vi møtt av russiske soldater i sin fineste uniform, med representanter fra tattooen Spasskaya Bashnya. Vi gardister som gikk ut av flyet først, og dermed møtte vertene først, fikk mange spørsmål om hvem som hadde høyest rang. Det var nemlig dem de helst ville hilse på. Vi viste dermed høflige videre til hvor de befant seg.

Kompanisjef Kapt. Bjørnar Brække blir ønsket velkommen på flyplassen i Moskva av russiske soldater

Etter litt offisiell hilsning, bar turen videre til bussene som skulle føre oss til hotellet. Med en russisk bussjåfør og en guide, ble vi ledet igjennom den ville Moskva-trafikken. Turen fra flyplassen var egentlig ikke særlig lang, hvis man tenker i kilometer, men turen ble lang likevel! Trafikken gikk svært sakte mye av tiden, og det så ut til at det var ganske tilfeldig hvordan veiene var lagt opp. Vi kom uansett frem til slutt, og da ventet det selvfølgelig litt …. mer venting.

Mange kikket litt skeptisk opp på hotellbygningen. Det var nok flere som hadde ventet seg noe litt annet. Men etter å ha sett all arkitekturen på vei fra flyplassen, var vi kanskje ikke overrasket likevel. Store høyblokker i kjent sovjetisk stil, der befolkningen i en gjennomsnittlig norsk by fint kunne fått plass. Det var ikke så annerledes med hotellet. Med over tjue etasjer, raget dette bygget høyt over bakken, men ganske gjennomsnittlig sammenlignet med bygninger rundt.

NK Garde, Major Roy Ottesen og Vakt- og paradesjef, Major Melan ble også ønsket velkommen

Overraskelsen var dermed stor da vi endelig fikk bevege oss inn i hotellet. Alle vet jo at som oftest lyver bilder av hotell på internett en smule, men her var det for det meste bare utsiden som løy. Så dette kan man nærmest sammenligne med frosken som ble til en prins! hehe! Fornøyde med ”ståa”, forberedte vi oss på middagen. I sivilt tøy fikk vi servert gulasj, fisk og andre retter med russisk vri. Også russiske kaker sto på bordet, og de måtte selvfølgelig de fleste prøve ut. Konklusjonen var at; Søtt var det!

Resten av kvelden var ”fri disp.”, så flere benyttet sjansen til å ta turen med metroen inn til kjernen av Moskva for å kikke på forskjellige severdigheter. Metroen var et kapittel for seg selv! Den raste så fort avgårde at vi nesten trodde den skulle lette fra skinnene. Og det var ikke pga. lyntogsteknologi for å si det på den måten.

En annen ting jeg kan nevne fra dagen er oppdagelsen av hvor vanskelig det er å være norsk-/engelsktalende i Russland. Ingen av skiltene er skrevet i kjente bokstaver for oss nordmenn, så vi priste oss lykkelige over vår egen gardist Roman Kval. Med sine russisk-kunnskaper guidet han oss igjennom byen og inn på de riktige stedene, og til slutt inn på hotellet igjen for natta.

Korporal Torjus Jøsendal, gardist Mikkel Næss Johansen og gardist Endre Hjelseng får tiden til å gå utenfor hotellet.

I morgen står ”Den røde plass” for tur, og trening til den store tattooen! Vi gleder oss, og håper alle dere der hjemme følger med på hva som skjer videre her på bloggen! Mange av dere foreldre og slektninger tar også turen til Moskva igjennom Gardistforeningen, så i den anledning vil vi ønske dere god tur til Moskva! Vi gleder oss til å møte dere alle!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s