Nord-Norge, dag 2: Stemningen på topp i Harstad!

Tekst: Gardist Torjus Rogstad Holm, trommeslager/lyrespiller i hovedkorpset

Det er første dagen med oppdrag på 3. Gardekompanis turné til Nord-Norge. Musikk- og drilltroppen befinner seg i Åsegarden leir like utenfor Harstad sentrum. Dette er dagen vi skal opptre for nordlendingene i havnebyen. Etter en revelje litt senere enn vanlig laster vi opp på buss og drar til Trondenes leir for å spise frokost. Vi får deretter muligheten til å ta den siste finpussen på den regnbelagte asfaltplassen i leiren. Dette førte igjen til mange morsomme scener med klissvåte gardister etter en korrekt holdt i drillen.

Etter en kjapp lunsj drar vi til sentrum hvor lastegjengen rigger opp med paradeuniformen på. Allerede nå merker vi spenningen! En bråte med Harstad-beboere står og måper mens de ser oss rigge effektivt opp til konserten som skal holdes på torget i sentrum. Flere av dem har nok aldri sett en gardist på nært hold før, og tar ivrig bilder av lastegjengen. Det tyder på at dette kommer til å bli en stor suksess!

15 minutter senere går oppmarsjen ned mot byen, trommene ljomer, cymbalene klirrer og stortrommen dundrer nedover gaten. Det er ikke hver dag Harstad får høre slikt slagverksspill, ei heller får se en hel tropp med drillgardister med slik presisjon ut til fingerspissene.

Men i det vi runder det første hjørnet tenker flere av oss: “Hvor i alle dager er alle menneskene? Er ikke folkene her interesserte likevel? De har vel bedre ting å ta seg til.” Plutselig marsjerer vi gjennom en svak venstresving, og det er nå vi ser det! To store folkemengder, en på hver side av gaten står med øynene på stilk og de nistirrer! Det er tydelig at våre gjetninger ikke stemmer i det hele tatt, for bortover hele veien vi går står menneskene tettpakket for å se oss marsjere.

Oppmarsj til Harstad sentrum

Nå er det tid for gatedrill. Folk følger etter oss for å se hva som skjer, for vi har nettopp gjort holdt et lite stykke utenfor der hvor de fleste sto. Drilltroppen går gjennom musikktroppen og stiller seg foran for å vise hva de kan. Etter oppslaget til “Norrlandsfärger” utfører de sin egendel til klangen fra fløyter, saksofoner, trompeter, tubaer og alle de andre av Gardemusikkens blankpussede instrumenter. De gjør seg ferdig og går over til stilledelen, hvor de nå må holde konsentrasjonen oppe for å få til den presisjonen og timingen som gjør drilltroppen så gode. Og de lykkes stort, for publikum jubler og klapper etter den lange rekken med “bølgen” av diverse håndgrep og helomvending på stedet. Det topper seg virkelig når Gardist Helgesen og Korporal Råen briljerer med sitt geværkast og – mottak. Etter at drilltroppen har gjort seg ferdig går slagverkerne frem for å vise frem trommestuntet, noe som også høster stor applaus hos de begeistrede publikummerne.

Signaltrommene under oppmarsjen

Kompaniet snur og går tilbake til stedet hvor musikktroppen skal holde utekonsert. Vi er vel så spente som publikum når dirigenten, Major Eldar Nilsen tar ordet for å ønske velkommen til konserten. En mann står oppe i et vindu i bygningen tvers over torget med videokamera på et stativ halvveis ut på taket for å få med seg det hele på film. Dette var nok en lur idé, for det er nok av mennesker som vil se på, men det er ikke så lett med såpass mange andre rundt seg. Likevel virker de glade og fornøyde, både før og etter konserten, som avsluttes med en drillkoreografi til “Gammel Jægermarsj” som ble fremført av Harstad skoles musikkorps’ drillpiker som så sent som forrige helg hadde vunnet NM for skolekorpsdrill. NRK Troms & Finnmark og Harstad Tidende har lagt ut bilder fra konserten.

Høkaas (nærmest) og Almelid under konserten på torget i Harstad

Dagen er enda ikke over for kompaniet. Det siste på programmet er nemlig en drilloppvisning på en fotballbane litt lenger opp i byen. Ingen vet hvor mange som kommer for å se på, men Harstads innbyggere skuffer ikke nå heller. De stiller mannssterke opp og fyller tribunen med jublende publikum, og det er nesten litt trist å skulle gå fra dem når forestillingen er over. Det hersker ingen tvil om at Harstads innbyggere utgjør et bra publikum!

Fra "Oladrillen" på Harstad stadion

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s